Vraagbaak: Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?

Box 1 van het boxenstelsel betreft het belastbaar inkomen uit werk en woning en de premie volksverzekeringen. In tegenstelling tot spaargeld en ander vermogen, valt de (over-)waarde van de eigen woning of die van een hypotheekgerelateerde spaar- of beleggingsfaciliteit niet in box 3, maar in box 1. De hypotheekrente is aftrekbaar en via het eigenwoningforfait wordt een bijtelling op het inkomen toegepast. Over de (al dan niet geheel) afbetaalde waarde hoeft u dus geen belasting te betalen.

Vrij van hypotheek
Indien u uw hypotheek geheel heeft afbetaald is uw huis vrij van hypotheek en hoeft u geen hypotheekrente meer aan de bank te betalen. U kunt dus ook geen gebruikmaken van de hypotheekrenteaftrek bij uw belastingaangifte. Let op: alleen wanneer uw huis uw eigen woning is valt het in box 1.

Op basis van de in 2005 ingevoerde wet Hillen* hoeft u in box 1 geen eigenwoningforfait bij uw inkomen te tellen indien dit forfait hoger is dan de aftrekbare rente. Bij een (bijna) afgeloste hypotheek hoeft u dus geen inkomstenbelasting over uw woning te betalen. Uiteraard is de gemeentelijke onroerendezaakbelasting (OZB) nog wel van toepassing.


WOZ
De waarde van de woning wordt bepaald door de gemeente middels de WOZ-taxatie. Op basis van deze taxatie betaalt u aan de gemeente lokale heffingen, zoals de onroerende zaakbelasting. De overwaarde is de WOZ-waarde verminderd met de eventueel nog openstaande schuld.

Tweede woning in box 3
Met eigen woning wordt bedoeld het huis waarin u woont. Het gaat hierbij dus niet om een hypotheekvrije vakantiewoning of om een tweede woning die u verhuurt. Indien het gaat om een tweede woning zoals een vakantiewoning of een woning afkomstig uit een erfenis, dan valt het huis in box 3. Binnen box 3 kunt u de eventueel betaalde rente niet aftrekken. U betaalt belasting over de overwaarde. Die wordt bepaald door de gemeente middels de WOZ-taxatie, eventueel verminderd met de aan de tweede woning gerelateerde nog openstaande schuld.

Uitzondering voor onverkochte woning
Wanneer u een nieuwe woning heeft gekocht, maar uw eigen woning nog niet heeft verkocht, dan geldt een overgangsregeling waarbinnen u deze woning tijdelijk eveneens als eigen woning mag opgeven. Gedurende de overgangsperiode kunt u dan ook de hypotheekrente van de onverkochte woning aftrekken*.

[bronnen: belastingdienst.nl, Vereniging Eigen Huis, Wikipedia]

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Vraagbaak: Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?
Het geld dat u verdient of bijverdient is belast in box 1 van het boxenstelsel. Box 1 betreft het belastbaar...

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2023 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen

Populaire zoekteksten: hoeveel procent betewee ga ik betalen bij reparatie aan en koop woning, huis gekocht 55000 overwaarde 100000 schuld 75000 hoe zit het met vermogen nl, Dat kan niet dat afgeloste hypotheek moeten van het nieuwe kabinet weer belasting betalen voor hun huis, boven op de onroerendezaakbelasting van de gemeente., hoeveel moet ik betalen aan de belasting schadekleen, hypotheekrente op afgelostewoning.
Copyright © 2005-2023 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 1-okt-2023

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: