Mm, 1-okt-2014

Iedereen kan sparen

Sparen is nuttig en levert geld op. Maar wat moet u doen indien u onvoldoende geld hebt om te sparen? De tips in dit artikel helpen u verder op weg.

Een veelvoorkomende misvatting is dat sparen alleen is weggelegd voor mensen met geld. "Rijke mensen hebben geld en kunnen sparen". Dat is dus niet waar. Iedereen kan sparen en ook onder de rijkere medemens zijn er genoeg personen die het maar niet lijken te kunnen. Maar iedereen kan sparen of in ieder geval leren sparen.

Denk niet meteen "dat klinkt mooi, maar is niets voor mij". Ook indien u momenteel maandelijks geld tekort komt zijn er mogelijkheden. Iedereen kan sparen of kan het leren! Lees verder om te zien of u de belangrijkste stappen al kent...

Zet geld opzij
Het belangrijkste bij sparen is dat er geld opzij wordt gezet. Geld opzij zetten kan zodra er geld binnenkomt en hoeft dus niet pas wanneer er geld overblijft. Sparen gaat makkelijker indien u van uw vaste inkomen meteen middels een automatische overschrijving geld apart zet op een spaarrekening. Indien u later in de maand het geld weer nodig heeft kunt u het altijd weer terugboeken.

Het belangrijkste effect van geld direct opzij zetten is dat dit er bij de meeste mensen voor zorgt dat zij minder gaan uitgeven. Omdat het spaargeld niet direct in het saldo van uw betaalrekening te zien is en er een extra handeling moet worden gepleegd om het op te nemen, zult u minder snel geneigd zijn om het uit te geven.

Let er wel op dat uw automatisch spaarbedrag is afgestemd op de vaste lasten. Het beste kunt u direct na ontvangst van uw salaris de grootste maandelijkse uitgaven zoals huur/hypotheek en energie (automatisch) betalen. Direct daarna kunt u uw vaste spaarbedrag laten overboeken. Zet bijvoorbeeld iedere maand tien procent van uw inkomen op een spaarrekening. Veel mensen kunnen met tien procent minder ook nog prima rondkomen en na een jaar heeft u dan mogelijk een heel maandsalaris bijeen gespaard.

Laat het spaargeld staan
Het geld opzij zetten is dus relatief eenvoudig. Het geld opzij laten staan en opsparen tot een groter bedrag is soms iets lastiger. Zeker als u weinig te besteden heeft valt dat niet mee. Het belangrijkste is te zorgen dat de inkomsten hoger zijn dan de uitgaven. Zorg dat er meer binnenkomt dan er uitgaat of dat u minder uitgeeft dan u ontvangt. Alleen dan blijft er op lange termijn geld over.

Houdt u iedere maand niets over of komt u zelfs geld te kort, dan moet u dus goed kijken naar de inkomsten en de uitgaven. Meer verdienen is niet altijd even snel te realiseren en minder uitgeven lijkt soms ook niet mogelijk. Echter, niets is minder waar! Onderstaande stappen helpen u binnen haalbare termijn uw financiën te verbeteren.

Stap 1: Krijg inzicht
Veel mensen zien de mogelijkheden niet en vaak komt dat door een combinatie van factoren. Het begint allemaal met gebrek aan inzicht. Weet u precies hoeveel u elke maand uitgeeft en waaraan? De grote vaste uitgaven (huur, hypotheek, energie) zijn meestal wel bekend, maar vaak genoeg bepalen die maar een deel van de uitgaven, dus waar gaat de rest van het geld heen? Waar zit dat gapende gat dat iedere maand een tekort veroorzaakt?

Vroeger was het gebruikelijk om een kasboekje bij te houden, maar tegenwoordig doen nog maar weinig mensen dat. Toch is het ook nu verstandig om eens een tijd lang alle uitgaven overzichtelijk op een rij te zetten. Met moderne middelen is dat ook nog eens een stuk gemakkelijker dan vroeger. Er zijn online kasboeken die u helpen uw uitgaven te rubriceren en sommige daarvan doen dat zelfs grotendeels automatisch. De verschillende supermarkten stopt u onder boodschappen en huur/hypotheek en dergelijke bij woonlasten. Uiteraard kunt u alles ook zelf uitzoeken en bijvoorbeeld met een spreadsheet de verschillende bedragen optellen.

Door de uitgaven te rubriceren krijgt u een overzicht waaruit blijkt waar het geld blijft. Vaak is er een grote post met contante pin-opnames of overige uitgaven. Zorg dat u precies weet wat uw uitgaven zijn. Ga voor de traceerbaarheid meer met pin betalen en schrijf alle contante betalingen op. Bewaar alle bonnetjes zodat u iedere euro kunt nagaan.

Stap 2: Verminder uw uitgaven
Zodra u precies weet waaraan u uw geld uitgeeft, kunt u maatregelen nemen. Geeft u veel geld uit aan leningen, de auto, boodschappen, overbodige abonnementen, verzekeringen of de mobiele telefoon? Doe er iets aan!

Met deze bespaartips kunt u veel geld besparen. De besparingen kunnen oplopen tot honderden euro's op jaarbasis en u bent een dief van uw eigen portemonnee indien u niet kijkt waar u uw kosten kunt beperken.

Stap 3: Ga verder en spaar!
Bespaart u eenmaal voldoende geld en zijn de uitgaven lager dan de inkomsten, dan blijft er spaargeld over waarmee u uw financiële positie verder kunt verbeteren. Heeft u nog schulden, dan kunt u die aflossen om de maandelijkse rentelasten te verminderen. Heeft u die niet, dan kunt het geld op een goede spaarrekening zetten waarmee u rente krijgt en bij een onverwachte of geplande uitgave de kosten van een dure lening kunt vermijden.

Let bij de keuze van een spaarrekening goed op de voorwaarden. Uw huisbank biedt u misschien een prima betaalrekening, maar de spaarrekening hoeft echt niet bij dezelfde bank worden afgesloten. Vaak bieden spaarrekeningen van andere banken betere voorwaarden, zoals een betere rente. Raadpleeg het Spaarbaak Renteoverzicht voor bijvoorbeeld de actuele spaarrente van de ING of die van andere banken.

Zie ook:

  • Column: Iedereen moet sparen
    Sparen is meer dan alleen rente ontvangen. Iedereen kan sparen of kan het leren. Sparen moet niet alleen van geld dat overblijft, maar van al het geld dat binnenkomt. Sparen loont en levert geld op. Sparen moet iedereen; overal en altijd!
  • Vraagbaak: Hoe kan ik geld besparen?
    De Spaarbaak Bespaartip Top-5 Met onderstaande tips kunt u al snel honderden euro's besparen op jaarbasis. Gebruik deze lijst als...
  • Waarom spaart men?
    Ieder mens spaart; de één via een spaarrekening, de ander middels beleggen en weer een ander op de ouderwetse manier in de sok. Maar waarom spaart men eigenlijk?

© 2005-2024 Spaarbaak. Niets uit deze uitgave mag worden gepubliceerd of vermenigvuldigd zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur. Alhoewel deze uitgave met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze uitgave geen rechten worden ontleend.

Populaire zoekteksten: leren sparen, testing, leren sparen tips, geld tekort elke maand, iedereen kan sparen.




Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 9-okt-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: