Mm, 15-jun-2012

Betaalrekeningen met rente

Vroeger was het simpel. Je bracht je geld naar de bank en je kreeg rente. Slimme banken bedachten dat Nederlanders ook zonder rente wel hun geld op de bank zetten, bijvoorbeeld op hun betaalrekeningen. Sterker, we zijn bereid ervoor te betalen! Maar is dat nou echt nodig? Kan dat niet beter?

Gratis betaalrekening? Helaas...
De Rabobank was de eerste partij die klanten geld vroeg voor het aanhouden van een betaalrekening. Volksbank de Postbank was destijds de laatste bank die een gratis betaalrekening bood. DSB en Argenta hebben het later nog geprobeerd, maar helaas is DSB ter ziele en heeft Argenta de dienst beλindigd. Sinds medio 2009 kennen we hierdoor alleen nog betaalrekeningen waarbij kosten in rekening worden gebracht.

ASN geeft als eerste rente
Vanaf begin 2009 biedt de ASN Bank als eerste een betaalrekening die een positief saldo beloont met rente. De rente van de ASN Bankrekening is weliswaar beperkt, maar na een kostenverlaging in juli 2011 is de betaalrekening van de ASN Bank de meest voordelige betaalrekening van Nederland die ook nog eens rente geeft bij een positief saldo.

Onderzoek: Spaarders willen rente
In 2011 zijn er meer aanbieders bijgekomen die eveneens rente bieden bij positief saldo op een betaalrekening. De Friesland Bank introduceerde in februari 2011 de Spaar & Betaal Mix Rekening, die de voordelen van sparen combineert met het gemak van een betaalrekening.
Update 15-jun-2012: Helaas kan deze rekening na overname door Rabobank niet meer worden geopend.

Volgens onderzoek onder 1000 spaarders in opdracht van de Friesland Bank blijkt dat 82% van hen het belangrijk vindt om ook rente te kunnen ontvangen over het bedrag dat op hun betaalrekening staat. 64% van de spaarders is bovendien van mening dat zij een hoger rentepercentage verdienen naarmate zij meer spaartegoed hebben uitstaan bij dezelfde bank. Bijna tweederde vindt het daarnaast belangrijk om direct betalingen vanaf een spaarrekening te kunnen doen.

Bijkomend voordeel van de gecombineerde spaar- en betaalrekening is dat de klant zich minder zorgen hoeft te maken om de hoge rente bij roodstand. Doordat de spaarrekening afhankelijk van het saldo een hogere rente biedt hoeft de rekeninghouder niet langer het betaalrekening-saldo minimaal te houden om het geld optimaal te laten renderen. Alert terugboeken bij dreigende roodstand is daardoor ook minder aan de orde.

NIPO: Ook rente op de betaalrekening
Eind mei 2011 introduceerde SNS Bank haar nieuwe betaalrekening genaamd SNS Betalen. SNS Bank heeft door TNS NIPO een vergelijkbaar onderzoek laten doen. Hieruit blijkt dat 95% van de Nederlanders rente op de betaalrekening een (zeer) aantrekkelijke gedachte vindt. Circa 70% vindt het zelfs niet meer dan normaal dat een bank rente vergoedt over het positieve saldo dat iemand op zijn betaalrekening heeft.

Als eerste grote bank biedt nu ook SNS Bank rente over het positieve saldo. Bij de betaalrekening kan de rekeninghouder beschikken over twee persoonlijke wereldpassen (met zelfontworpen voorzijde!), internetbankieren en andere faciliteiten.

Kosten versus baten
Omdat elk van de momenteel beschikbare rentedragende betaalrekeningen ook kosten rekent, biedt Spaarbaak duidelijkheid door de kosten en mogelijkheden van de drie betaalrekeningen te vergelijken. Onderstaande tabel geeft een overzicht van de belangrijkste voorwaarden en kosten (peildatum 2-aug-2011).

ASN Bank
ASN Bankrekening
Friesland Bank
Spaar & Betaal Mix Rekening
SNS Bank
SNS Betalen
creditrente
bij saldo>0
1,0%
0,5% tot 2,8%
afh. van saldo
1,25%
kosten p/jrv/a €12,-
(incl. 1 wereldpas)
€33,-
(incl. 1 wereldpas)
€30,-
(2e wereldpas gratis)
extra pas€12,-€18,-€0,-
roodstand10% p/jr11% p/jr11% p/jr

Betalen en geld opnemen
Een belangrijk onderdeel van elke betaalrekening is de pinpas waarmee men bij geldautomaten contant geld kan opnemen en bij betaalautomaten in oa. winkels kan betalen. Alle drie de banken bieden een wereldpas waarmee ook in het buitenland geld gepind en betaald kan worden. De geldende limieten verschillen nogal en dus zetten we deze hieronder op een rijtje.

ASN Bank
ASN Bankrekening
Friesland Bank
Spaar & Betaal Mix Rekening
SNS Bank
SNS Betalen
limiet geldopname
€1000,- p/d
bij SNS-automaten
€1250,- p/d
€4500,- p/wk
bij automaten van
Friesland Bank en Rabobank
€1000,- p/d
€5000,- na verhoging
bij SNS-automaten
geldopname bij
andere banken
€250,- p/d€250,- p/d€250,- p/d
limiet pinbetaling€2500,- p/d€4500,- p/d
€4500,- p/wk
€2500,- p/d
€25000,- na verhoging
opname buitenland€500,- p/d€500,- p/d€500,- p/d
betalen buitenland€750,- p/d€4500,- p/wk€750,- p/d

De SNS wereldpas valt extra op doordat men de voorzijde van een eigen ontwerp kan voorzien en doordat deze tevens gebruikt kan worden om direct geld van een SNS spaarrekening op te nemen.

Conclusie
Een betaalrekening kan tegenwoordig weer geld opleveren. Bij Friesland Bank is de rente bij een hoog saldo (> 25.000 euro) zelfs hoger dan die van veel spaarrekeningen zonder beperkende voorwaarden. De ASN Bankrekening is het meest voordelig. De betaalrekening van SNS Bank biedt bij saldi tot € 5000,- de hoogste creditrente, maar kent hogere kosten. Daar tegenover staat dat de opname- en betaalmogelijkheden met de wereldpas van SNS Betalen het beste zijn.

Update 15-jun-2012: De mix-rekening van Friesland Bank kan na overname door Rabobank niet meer worden geopend.

Zie ook:

  • Bankieren zonder te betalen
    Alle grote banken vragen tegenwoordig een vergoeding voor het bankieren. Vroeger leverde geld iets op als je het naar de bank bracht. Kan dat dan tegenwoordig nergens meer?
  • Betaalrekeningen fors duurder in 2010
    Het aanhouden van een betaalrekening bij banken wordt in 2010 fors duurder. Vrijwel iedere bank verhoogt de kosten van een betaalrekening, ABN AMRO zelfs met 20 procent.
  • Nieuwe betaalrekeningen bieden betere voorwaarden
    De Nederlandse markt voor betaalrekeningen en salarisrekeningen is in beweging. Steeds meer banken begeven zich op deze markt en proberen met betere voorwaarden de consument voor zich te winnen.

© 2005-2024 Spaarbaak. Niets uit deze uitgave mag worden gepubliceerd of vermenigvuldigd zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur. Alhoewel deze uitgave met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze uitgave geen rechten worden ontleend.

Populaire zoekteksten: testing, betaalrekening met rente, betaalrekeningen met rente, rente op betaalrekening rabobank, rente betaalrekening rabobank.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 22-jul-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: