Vraagbaak: Wat is de spaargarantie van een en/of rekening?

Een en/of-rekening is een bankrekening die op naam van meerdere personen staat. En/of wordt ook wel afgekort met e/o. Meestal wordt deze rekeningvorm gebruikt door twee personen zoals samenwonenden of gehuwden om bijvoorbeeld de gezamelijke huishoudkosten van te betalen.

Met een en/of-rekening kunnen beide tenaamgestelden over het tegoed beschikken. Dit betekent niet persee dat het tegoed voor de helft van de ene of de andere persoon is. Het tegoed komt toe aan degene die het op de bankrekening heeft gezet of laten zetten. Bij overlijden komt het tegoed toe aan diens erfgenamen. Indien de tenaamgestelden niet gehuwd of onder huwelijkse voorwaarden gehuwd zijn, is het handig om duidelijke afspraken te maken over hoe de rekening gevuld wordt, zodat dit later geen twistpunt wordt.

Het tegoed op een en/of-rekening in Nederland wordt net als andere bankrekeningen en betaalrekeningen gegarandeerd door het depositogarantiestelsel. In geval van een 'en/of-rekening' kunnen beide rekeninghouders voor een vergoeding uit hoofde van het depositogarantiestelsel in aanmerking komen en geldt dus het dubbele bedrag.
Bij de aangifte van de inkomstenbelasting moet u in box 3 aangeven wat uw vermogen is. In geval van fiscale partners kan in de aangifte vrijelijk worden gekozen aan wie het tegoed wordt toegerekend en kunt u gezamelijk gebruikmaken van het totale vrijgestelde bedrag. Bent u geen fiscale partner dan moet u het tegoed dus verdelen op basis van de eigendomsverdeling.

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Vraagbaak: Wat is de garantiestelling door de nederlandse bank?
Momenteel is door het depositogarantiestelsel in Nederland 100.000 euro per persoon per financiële instelling gegarandeerd. Dit tegoed wordt verrekend met...

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Wat is de spaargarantie van een en/ of rekening?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Wat is de spaargarantie van een en/ of rekening?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen

Populaire zoekteksten: Spaargarantie en/of rekening, spaargarantie 2012, SPAARGARANTIE, overlijden spaargarantie nederlandse bank, spaargarantie bankrekening.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 12-jul-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: