Vraagbaak: Wat is bronheffing?

Bronheffing is de belasting die sommige buitenlandse banken inhouden over de uitbetaalde rente. Bronheffing wordt gebruikt in EU-lidstaten waar de Belastingdienst nog geen rente-informatie mee uitwisselt.

Volgens de de website van de Belastingdienst zorgt de op 1 juli 2005 ingegane Europese Spaarrenterichtlijn ervoor dat de belastingheffing over rente op spaartegoeden in de EU-lidstaten effectief kan plaatsvinden. De voorgeschreven maatregelen hebben vooral betrekking op het uitwisselen van rentegegevens. De financiŽle instellingen in een aantal landen wisselen gedurende een overgangsperiode nog geen informatie uit, maar houden in plaats daarvan een bronheffing in over de uitbetaalde rente.

Als u niet wilt dat zo'n financiŽle instelling een bronheffing inhoudt, kunt u, afhankelijk van de regeling in het desbetreffende land, toestemming geven voor informatie-uitwisseling of informatie-uitwisseling voorkomen door zelf informatie door te geven.

De volgende landen houden een bronheffing in over uitbetaalde rente: Andorra, BelgiŽ, Britse Maagdeneilanden, Guernsey, Jersey, Liechtenstein, Luxemburg, het eiland Man, Monaco, de Nederlandse Antillen, Oostenrijk, San Marino, de Turks- en Caicoseilanden en Zwitserland.
In Luxemburg, de Nederlandse Antillen en Zwitserland kunt u de bronheffing voorkomen door toestemming te geven voor informatie-uitwisseling. In BelgiŽ, Luxemburg en Oostenrijk kunt u deze informatie-uitwisseling voorkomen door bij de belastingdienst een 'Verklaring ter voorkoming bronheffing - Voorkoming informatie-uitwisseling' aan te vragen. Voor de overige landen is nog niet bekend welk alternatief voor het inhouden van een bronheffing mogelijk is en kunt u dit bij de betreffende financiŽle instelling navragen.

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Dossier: Spaargeld en belasting
Niet lang nadat de bewuste spaarder een beetje op weg is met zijn spaargeld komt de fiscus langs. Bezit men meer dan een zeker bedrag, dan moet er belasting worden afgedragen. Wat er bij komt kijken en wat er tegen te doen valt leest u in dit dossier.

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Wat is bronheffing?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Wat is bronheffing?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen

Populaire zoekteksten: bronheffing, wat is bronheffing, bronheffing luxemburg, bronheffing belgie, bronheffing zwitserland.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 13-jun-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: