Vraagbaak: Huis verkocht, betaal ik dan vermogensbelasting?

Bij de verkoop van een huis moet overdrachtsbelasting worden betaald. In Nederland was dit tarief 6% van de verkoopwaarde, maar dit is voor woningen verlaagd naar 2%. Voor ander onroerend goed blijft het 6%. Deze belasting wordt normaliter betaald door de koper van het pand en ingehouden en afgedragen door de notaris die de verkoop verzorgd. De overdrachtsbelasting betaalt u alleen bij verkoop van het onroerend goed. Eenmalig en dus niet jaarlijks zoals de vermogensrendementsheffing van box 3.

In een aantal gevallen hoeft geen overdrachtsbelasting betaald te worden of kunt u vrijstelling krijgen van de overdrachtsbelasting.

De opbrengst van de verkoop wordt tot uw vermogen gerekend en valt dus onder de vermogensrendementsheffing. In verband met de peildatum kan het voor de verkoper voordelig zijn om een overdracht aan het eind van het jaar te verschuiven naar het begin van het jaar erop.

[bron: belastingdienst.nl]

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Vraagbaak: Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?
Uw vermogen wordt bepaald door van uw bezittingen (bv. spaar- en beleggingstegoeden) de schulden (bv. consumptieve leningen) af te trekken...

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Huis verkocht, betaal ik dan vermogensbelasting?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Huis verkocht, betaal ik dan vermogensbelasting?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen

Populaire zoekteksten: huis verkocht en dan, huis verkocht, huis verkocht vermogensrendements heffing belasting, huisvekocht belasting, hoeveel vermogens belasting betaal je voor een huis.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 18-mei-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: