Vraagbaak: Hoe lang duurt het voordat je een hypotheek hebt?
Bij het kopen van een huis komt heel wat kijken. Het vinden van de gewenste woning kan misschien snel gaan, maar voordat u de woning ook daadwerkelijk bezit zijn er meerdere mijlpalen te passeren. Na de eerste bieding en de nodige onderhandelingen (al dan niet onder begeleiding van een aankoopmakelaar) komt de koper met de verkoper een koopprijs overeen. Meestal wordt deze mondelinge overeenkomst bekrachtigd in een voorlopige koopovereenkomst. Pas sinds deze een wettelijke bedenktijd* heeft van drie dagen kan deze echt "voorlopig" worden genoemd. Daarvoor kon men meestal alleen van de koop afzien onder de voorwaarden van een financiëringsbeding of na het betalen van een boete.
Na het verstrijken van de bedenktijd is de koop in feite al definitief, maar is het bezit nog niet overgedragen. Daarvoor moet u eerst de financiëring rond hebben, moet de notaris de overdracht faciliteren en moet de eigendomssituatie worden ingeschreven in het kadaster. De meeste kopers in Nederland zijn voor financiëring afhankelijk voor een hypotheek bij de bank. U doet er goed aan om voordat u op zoek gaat naar een woning, u al bij meerdere banken of tussenpersonen laat uitrekenen wat u kunt lenen. Onder druk van de kredietcrisis en regelgeving* van de overheid hebben banken de mogelijkheden aangescherpt en kun u niet zoveel meer lenen als voorheen. Soms zijn banken zelfs strenger dan de door NHG* opgestelde normen.
Direct na de koop van een woning kunt u bij banken of via tussenpersonen een hypotheekofferte aanvragen. In de offerte staan zaken als het te lenen bedrag, de hypotheekvorm, de looptijd, het te betalen rentepercentage, de rentevaste periode en de geldigheidsduur van de offerte. Deze kan vaak al vrij snel worden gegeven, maar de uiteindelijke financiëring is altijd in afwachting van de uiteindelijke goedkeuring. Voor deze goedkeuring wil de bank meestal een actuele taxatie van de woning en zal ze uw kredietwaardigheid nagaan. Op basis van het taxatierapport, uw inkomen of bijvoorbeeld een BKR-registratie kan de bank besluiten om ondanks de verstrekte offerte toch geen lening te verstrekken. Ook kan het voorkomen dat het onderzoek van de bank langer duurt dan gebruikelijk waardoor u in de situatie kunt komen dat u nog geen afwijzing heeft van de bank, maar het financiëringsbeding in uw koopakte dreigt te verlopen. In veel koopaktes is de overdracht ingeschat op twee maanden en de duur van het beding op slechts één maand. Dit kan al snel te kort zijn. Zorg dus voordat u een koopakte tekent dat u de gestelde termijnen voldoende ruim zijn om nare verrassingen in later stadium te voorkomen.
Meestal duurt het verkrijgen van een hypotheeklening een maand tot twee maanden. In gesprekken met makelaars hebben we vernomen dat de laatste jaren het aantal afwijzingen door een bank toeneemt en kopers de financiëring vaker niet rond krijgen. In sommige schrijnende gevallen bleek dit pas in het kantoor van de notaris. Een goed financiëringsbeding kan voorkomen dat u in dergelijke gevallen voor een boete komt te staan. Laat eventueel uw koopakte voordat u deze tekent hierop controleren door een hypotheekadviseur.
Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:
Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.
Vragen die lijken op "Hoe lang duurt het voordat je een hypotheek hebt?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Hoe lang duurt het voordat je een hypotheek hebt?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:
Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen.
Lees verder »
Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen.
Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken.
Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.
Recent beantwoorde vragen
Meest populaire vragen
Alle vragen