Vraagbaak: Hoe kan ik geld besparen?

De Spaarbaak Bespaartip Top-5
Met onderstaande tips kunt u al snel honderden euro's besparen op jaarbasis. Gebruik deze lijst als checklist om te zien waarmee u geld kunt besparen, zodat u meer geld overhoud om te kunnen sparen.

Tip 1: Los uw leningen af
Geld lenen kost geld. Over uw lening, doorlopend krediet, roodstand of afbetalingsregeling betaalt u vaak een hoge rente. Een rente die veel hoger is dan de spaarrente die u ontvangt. Heeft u geld over, los dan snel uw dure leningen af, zodat uw maandlasten verlaagd worden en u meer kunt sparen. Afhankelijk van uw hypotheekrente, uw inkomen en uw vermogen kan het ook voordelig zijn om uw hypotheek af te lossen.

Tip 2: Verlaag uw energienota
Soms geeft u ongemerkt meer uit aan energie dan nodig is. Vergelijk eens uw eindafrekening met die van uw buren of familie en kijk waar het verschil in zit. Gebruik een verbruiksmeter om te zien wat uw grootverbruikers zijn en kijk of u die kunt vervangen. Een elektrische deken is veel voordeliger dan een elektrische radiator in de slaapkamer. De elektrische oven kunt u vaak al minuten voor de eindtijd uitzetten terwijl het eten doorgaart. Spaarlampen verdienen zichzelf al binnen een jaar terug en met isolatie voorkomt u dat uw kostbare warmte in de buitenlucht verdwijnt. Een nieuwe laptop is meestal zuiniger dan een oude desktop computer en voor keukenapparatuur (koelkast, vriezer, vaatwasser) is een A-label aan te raden.

Tip 3: Schrap onnodige abonnementen
Tijdschriften kunt u ook lezen in de plaatselijke bibliotheek en leest u veel, dan is een leesmap voordeliger dan allemaal losse abonnementen. De doordeweekse krant waar u zelden aan toekomt kunt u vervangen door een zaterdag-abonnement of door gratis kranten en kranten op internet. Telefoonabonnementen lijken leuk door het "gratis" nieuwe toestel, maar zijn veel goedkoper als u kiest voor SIM-only. Belt u ongemerkt vaak en veel te lang, denk dan eens aan een prepaid-kaart of maak gebruik van Skype voor de lange gesprekken.

Tip 4: Ga goedkoper rijden
Een eigen auto kost vaak meer dan u denkt. Naast immer stijgende brandstofprijzen moet u ook rekening houden met wegenbelasting, verzekering, onderhoud en afschrijving. Heeft u een grote auto die duur is in gebruik en onderhoud, overweeg dan een nieuwe, goedkope kleine auto aan te schaffen. Tegenwoordig zijn de kleine zuinige auto's erg populair omdat ze niet alleen minder benzine verbuiken, maar ook omdat er minder wegenbelasting voor hoeft worden betaald. Naast goedkoper rijden kunt u parkeergeld besparen door de bus of tram te nemen of eens vaker de fiets te pakken. Met een elektrische fiets kunt u tegen lage kosten toch behoorlijke afstanden afleggen, ook indien uw conditie te wensen over laat.

Tip 5: Bespaar op de boodschappen
Gaat u elke week naar de supermarkt in de buurt of kijkt u verder? Sommige supermarkten blinken uit in gemaksvoedsel en een mooie uitstraling, maar kosten u handenvol geld bij de kassa. Kleine verpakkingen lijken goedkoper, maar per kilo of liter betaalt u veel meer voor hetzelfde product. Een pakje oude kaas kan bij de bekende grootgrutter ruim twee keer zo duur zijn als bij de prijsvechter. Vaak verkoopt deze soortgelijke producten die net zo lekker smaken, maar een stuk voordeliger zijn. Komt u nooit bij een goedkope supermarkt, dan weet u niet wat u misloopt. Probeer het gewoon een keer uit en ga met uw vaste boodschappenlijst shoppen bij de voordeelsuper. De verbazing treft u bij de kassa. Betaalde u voorheen vijftig euro voor een tas vol A-merken, dan kunt u nu voor de helft net zo goede producten kopen in een iets andere verpakking. Kijk bij welke producten het voor u om het even is en betaal alleen extra voor zaken die u echt nodig heeft.

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Iedereen kan sparen
Sparen is nuttig en levert geld op. Maar wat moet u doen indien u onvoldoende geld hebt om te sparen? De tips in dit artikel helpen u verder op weg.

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Hoe kan ik geld besparen?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Hoe kan ik geld besparen?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen

Populaire zoekteksten: hoe kan ik geld besparen, hoe kun je geld besparen, hoe geld besparen, hoe kan je geld besparen, hoe kan ik besparen.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 23-jun-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: