CF, 9-jun-2007

Waarom spaart men?

Ieder mens spaart; de één via een spaarrekening, de ander middels beleggen en weer een ander op de ouderwetse manier in de sok. Maar waarom spaart men eigenlijk?

Voor later? Voor een droom? Voor de kinderen? Iedereen heeft zo zijn eigen reden om te sparen en ieder spaart in een ander tijdsperspectief. Jonge mensen sparen vaak voor de toekomst, ouderen vaak voor uitgaven binnen een korte tijd. Jongeren en jongvolwassenen sparen vooral voor zichzelf. Om het rijbewijs te halen, om een huis te kunnen kopen en ook nog eens in te richten, om de studie te kunnen betalen en zich de andere kosten van het luxe leven te kunnen veroorloven.

Oudere mensen sparen vooral voor hun kinderen, zo is uit onderzoek gebleken. Zij geven relatief weinig geld uit en alles wat ze overhouden gaat in ‘de spaarpot’ en is voor de kinderen. Om mee te betalen aan de studie en het rijbewijs bijvoorbeeld. Ouderen sparen in tegenstelling tot jongeren ook niet voor een langere termijn, maar voor uitgaven op korte termijn. Een vakantie bijvoorbeeld, of een nieuw bankstel, een nieuwe televisie enz. Zij hebben immers vaak alles al waar zij toen zij jong waren zelf voor spaarden. Jongeren hebben daarentegen nog een heel leven voor zich en moeten zich dus vooral richten op de toekomst.

Hoe leg je het geld opzij, is dat wel zo gemakkelijk?

Met sparen moet je ooit beginnen, en vooral die eerste stap is niet altijd even gemakkelijk.

Hoe begin je? Waar haal je het spaargeld vandaan? En blijft het dan ook daar wanneer het daar is? We krijgen immers allemaal te maken met onverwachte financiële tegenslagen: Een kapotte auto, een kapotte CV ketel, een schuld die nog afbetaald moet worden etc. Het is in een dergelijke situatie dan ook erg verleidelijk om dat geld wat je zojuist gespaard hebt weer uit te geven aan deze onkosten en weg is dan je spaargeld. We moeten ons in dergelijke situaties beheersen en het hoofd koel houden, anders lukt sparen natuurlijk nooit! Maar ja, zo iets is makkelijker gezegd dan gedaan.

Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen sparen van hun loon en vakantiegeld. Alhoewel vakantiegeld eigenlijk bedoeld is voor de vakantie, leggen veel mensen dit geld of een gedeelte ervan opzij om van verder te sparen. Onregelmatige inkomsten als een belastingteruggave zijn prima geschikt om het spaarsaldo mee aan te vullen. Ook wordt er nog vaak op de ouderwetse manier gespaard met een spaarpot. Iedere week een vast bedrag (b.v. €10,-) of het dagelijkse kleingeld in de pot en elke maand wordt dit bedrag dan op de spaarrekening gestort.

Spaargeld: Uitgeven of doorsparen?

Wat doet men nou eigenlijk precies met het spaargeld? Spaart men door of geeft men het weer uit aan andere dingen? Dit is vrij verdeeld per persoon. De één geeft zijn geld uit zodra hij het binnen heeft, de ander verkiest om nog even door te sparen om uiteindelijk een bepaald einddoel te kunnen realiseren; bijvoorbeeld het kopen van die ene droomauto. Doorsparen heeft zijn voordelen tegenover het uitgeven van geld.

Als u iets koopt wat u eigenlijk niet helemaal nodig heeft en hier uw spaargeld aan kwijtraakt, kan dit een flinke financiële tegenvaller worden wanneer u enige tijd later voor een financiële crisis komt te staan. Had u dat geld toen maar niet uitgegeven, dan kon u dit nu betalen! Het is daarom verstandig om goed na te denken alvorens het spaargeld uit te geven. Daarnaast is het natuurlijk ook wel erg handig als u een groot bedrag bij elkaar heeft gespaard. Het geeft een prettig gevoel van zekerheid en u kunt zich een wat rijkere levensstijl veroorloven.

Links

© 2005-2024 Spaarbaak. Niets uit deze uitgave mag worden gepubliceerd of vermenigvuldigd zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur. Alhoewel deze uitgave met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze uitgave geen rechten worden ontleend.

Populaire zoekteksten: waarom sparen , waarom sparen mensen, waarom sparen?, wat doet de spaarrente, waarom sparen mensen?.




Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 9-okt-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: