Mm, 21-feb-2012

Column: Lagere spaarrente door economische malaise

Sinds begin 2012 zien we verschillende banken hun rente verlagen. Is dit de nieuwe trend voor 2012 of kan het tij nog keren? Wat moet de spaarder nu doen met zijn spaargeld en waar gaat dit allemaal heen?

In 2011 zagen we de spaarrente langzaam klimmen en kwam de rente op spaarrekeningen zonder beperkende voorwaarden tot boven de 3 procent. 2012 eindigde zelfs met een strijd onder 1-jarige deposito's.
Helaas is dat feest voorbij en zijn vanaf begin 2012 meerdere banken die hun spaarrente hebben verlaagd. De belangrijkste dalers in de Spaarbaak top-10 zijn LeasePlan Bank, Ohra cq. Delta Lloyd en NIBC. Op 22 februari verlaagt ook Bank of Scotland haar rente met 0,15% waardoor deze bank onder de 3% raakt en de leiding van het klassement overdraagt aan een rijtje banken dat nog dapper 3,0% biedt, onder andere WestlandUtrecht Bank en Centraal Beheer.

Is daling de nieuwe trend voor 2012 of kan het tij nog keren? De economische omstandigheden maken de stemming helaas niet positief.

Hoge leenmarge
Banken kunnen goedkoop lenen van de ECB en lenen zelf maar met moeite hun geld uit. De voorwaarden voor het verkrijgen van een hypotheek zijn in 2011 verder aangescherpt waardoor consumenten veel minder makkelijk geld kunnen lenen voor een huis en de woningmarkt op slot zit. Ondernemers klagen steen en been over banken die maar met moeite een lening willen verstrekken, als ze het door de economische malaise al aandurven om investeringen te doen.

Bij hypotheken is het verschil tussen de rente die de bank vraagt en die de bank voor het aantrekken van de financiering betaalt groter dan ooit, waardoor de winstmarge onveranderd hoog is. Door de lage verstrekking van leningen en de goedkope rente is er voor banken geen noodzaak om een hoge spaarrente te bieden.

Lagere spaarrente
Helaas plukt de spaarder hier de wrange vruchten van. De vraag naar spaargeld lijkt lager dan ooit waardoor de spaarrente - die in 2011 nog moeizaam steeg - nu weer aan het dalen is.

Door de lage spaarrente is het voor veel spaarders interessant geworden om hun spaargeld dan maar aan te wenden om hun hypotheekschuld af te lossen. Op zich een goed plan natuurlijk, zeker als men wil voorkomen dat een nieuw rentepercentage bij het aflopen van de rentevastperiode de maandlasten te veel omhoog stuwt. Daarnaast verlaagt het de belastingdruk in box 3. Ook banken zien momenteel de voordelen omdat aflossen hun kapitaalpositie verbetert en de in het verleden genomen risico's in hun hypotheekportefuille verkleint. Nadeel voor alle spaarders is wel dat dit niet bijdraagt aan hogere spaarrente, in tegendeel!

Nieuwe recessie
Het lijkt erop dat de door het CPB voorspelde en door het CBS geconstateerde nieuwe recessie ook bij spaarders een tweede dip veroorzaakt. Helaast zijn in de tussentijd de prijzen wel verder gestegen en is met name de benzine duurder dan ooit. Door deze hoge inflatie en de lage spaarrente zijn spaarders nauwelijks in staat om hun vermogen te beschermen, laat staan het te laten groeien. Zit de spaarder boven de belastingvrije grens van box 3, dan kan hij zeker rekenen op verlies.

Vooralsnog zijn de vooruitzichten voor 2012 ongunstig. De problemen van de Europese schuldencrisis blijven de onzekere stemming aanwakkeren, waardoor economisch herstel er maar niet lijkt te komen. Niemand weet waar het eindigt, dus iedereen blijft op z'n geld zitten. Om het tij te keren moet er heel wat gebeuren. De ECB moet stoppen met goedkope leningen; banken moeten meer geld uitlenen; bedrijven moeten meer investeren en consumenten moeten meer uitgeven.

Misschien wordt het daarom voor spaarders tijd om hun spaargeld op te nemen en ondanks de crisis wat goede aankopen te doen? Wellicht helpt het de spaarrente weer omhoog als met name de slapende spaarders wakker worden en hun geld opnemen. Al was het maar om het over te maken naar een betere spaarrekening en daarmee de grootbanken te stimuleren. Als die hun rente verhogen in plaats van verlagen, dan zullen de prijsvechters vanzelf meegaan...

Zie ook:

  • Columns
    In de Spaarbaak rubriek Columns geven onafhankelijke auteurs ongezouten meningen, scherpe analyses en handige tips over sparen en alles wat daar mee te maken heeft.
  • Economie opnieuw in recessie
    Nadat vanaf medio 2009 de Nederlandse economie weer groeicijfers vertoonde, gaat het vanaf medio 2011 weer bergafwaarts. Zowel in het derde als vierde kwartaal daalde de economie, waarmee Nederland opnieuw in een recessie zit.

© 2005-2024 Spaarbaak. Niets uit deze uitgave mag worden gepubliceerd of vermenigvuldigd zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur. Alhoewel deze uitgave met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze uitgave geen rechten worden ontleend.

Populaire zoekteksten: lage spaarrente wat nu, wat doen met spaargeld crisis, wat te doen met spaargeld in crisis, lagere spaarrente, wat doen met spaargeld.




Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 28-mrt-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: