Mm, 20-nov-2009

In de schijnwerper: ASN Ideaalsparen

Doordat renteverlagingen aan de orde van de dag zijn, vallen spaarrekeningen met andere voordelen meer op. Bijvoorbeeld die van ASN Ideaalsparen. Spaarbaak neemt de proef op de som en opent zelf een rekening. Onze ervaringen? Lees verder...

Renteontwikkeling
Sinds eind 2008 vallen de renteverlagingen ons om de oren. De ene bank is nog niet geweest of de andere komt al weer met een nieuwe aankondiging. De ECB houdt de centrale rente al maanden achtereen op het historisch lage niveau van 1,0% en de economie kruipt maar langzaam uit de recessie, waardoor de banken minder behoefte hebben aan geld uit de particuliere sector. De rente op spaarrekeningen en deposito's heeft hier ernstig onder te lijden en het einde lijkt nog niet in zicht.

De huidige ontwikkelingen zorgen ervoor dat eerdere prijsvechters als Amsterdam Trade Bank en DHB Bank hun koppositie opgeven en andere spelers meer ruimte krijgen. Als een bank dan naast een prima rente ook nog andere voordelen biedt, dan is onze belangstelling gewekt.

Duurzaamheid en goede rente
De ASN Bank is zo'n opvaller. Deze dochter van SNS Reaal biedt met z'n spaarvorm ASN Ideaalsparen niet alleen een prima rente (2,75% op peildatum 20 november 2009), maar heeft als extra voordeel dat de bank een maatschappelijk verantwoord beleid voert. Dit betekent dat de bank duurzaamheid nastreeft en hier op transparante wijze verantwoording over aflegt.

De ASN Bank bestaat al een aantal decenia. In mei 1960 wordt de bank opgericht als Algemene Spaarbank voor Nederland (ASN) door Het Nederlands Verbond van Vakverenigingen (NVV, nu FNV) en de verzekeringsmaatschappij de Centrale (nu Reaal). Haar visie is:

  • Net zoveel rente betalen als andere banken.
  • Het ingelegde geld maatschappelijk verantwoord uitlenen.
Wie bankiert bij de ASN Bank, helpt een duurzame samenleving te bevorderen. De ASN Bank investeert uw geld niet in bijvoorbeeld kinderarbeid of dierenleed. Maar wel in overheden, instellingen en ondernemingen die op een verantwoorde manier omgaan met mens, natuur en milieu. Niet alleen een goede rente dus, maar ook een goed gevoel.

Andere voordelen
Update 16-feb-2010: helaas wordt de gratis ASN Spaarbankpas niet meer aangeboden.

Naast de eerder genoemde prima rente en het duurzame karakter, biedt ASN met Ideaalsparen nog iets extra's, namelijk de gratis ASN Spaarbankpas. Met deze pas kunt u in geheel Nederland bij alle geldautomaten terecht en kunt u eenmaal per dag € 250,- opnemen. Tevens kunt u met deze bankpas en uw pincode aankopen tussen € 250,- en € 9.975,- betalen. Let op: de pas is dus niet geschikt voor grote geldopnames of voor het doen van kleine betalingen of betalingen in het buitenland. Een andere bijkomstigheid is dat u bij de ASN Ideaalspaarrekening elke maand minimaal € 50,- moet sparen middels een automatische incasso.

Indien u niet maandelijks wilt inleggen, dan kunt u ook kiezen voor ASN Meersparen. Deze spaarrekening biedt eveneens de gratis ASN Spaarbankpas, maar geeft de hoge rente alleen bij een saldo van minimaal 10.000 euro. Bij een lager tegoed valt de rente terug naar een lagere basisrente.

Samengevat zijn dit de belangrijkste kenmerken van ASN Ideaalsparen:

  • Spaarrente: 2,75% (peildatum 20-11-2009).
  • Maandelijks € 50 t/m € 500 sparen.
  • Eenmalig maximaal € 10.000,- extra inleg mogelijk (bij en/of rekening € 20.000,-).
  • Tegoed kosteloos opneembaar.
  • Gratis ASN Spaarbankpas.

In de praktijk: Openen
De ASN Ideaalspaarrekening openen kan online in enkele minuten worden gedaan. Eerst wordt een overzicht gegeven van de benodigde gegevens. Naast het burgerservicenummer (voorheen bekend als SoFi-nummer)en bankrekeningnummer van een tegenrekening wordt gevraagd naar de naam-, e-mail en adresgegevens en naar identificatiegegevens (van bijvoorbeeld paspoort of rijbewijs). We kunnen maximaal drie tegenrekeningen opgeven en belangrijk is ook het nummer van de tegenrekening waarvan automatisch de maandelijkse inleg wordt geincasseerd. Verder kunnen we zelf een gebruikersnaam en wachtwoord kiezen en opgeven of we een opbergmap en de bankpas willen ontvangen.

In de praktijk: Bevestiging
Direct na het online openen van de rekening ontvangen we ons rekeningnummer en per e-mail de bevestiging met onze toegangsnaam. Twee werkdagen later ontvangen we per post nogmaals een bevestiging en de opbergmap. Bij de poststukken zit een afdruk van de bij de aanvraag verstrekte gegevens die we ondertekend samen met een kopie van onze legitimatie moeten terugsturen.

In de praktijk: Inloggen
De volgende werkdag ontvangen we per post het initiλle wachtwoord voor ASN Online Bankieren. De eerste keer moeten we met dit ontvangen wachtwoord eerst ons eigen wachtwoord instellen en opnieuw inloggen. Hierna zien we het rekeningoverzicht.

Enkele werkdagen na het openen ontvangen we per post de ASN Spaarbankpas en de dag erna de bijbehorende pincode. Om de pas te activeren moeten we een antwoordstrook ondertekend terugzenden waarna de pas binnen uiterlijk 5 werkdagen gebruiksklaar zal zijn.

In de praktijk: Overboeken
Omdat we graag meteen van de rente willen profiteren, besluiten we alvast een eerste inleg te doen vanaf een andere rekening. Eenmalig kan maximaal € 10.000 extra worden ingelegd (€ 20.000 bij een en/of-rekening). Zodra het bedrag is bijgeschreven kunnen we online aan de boekdatum zien dat het geld niet even wordt vastgehouden, maar direct op de rekening is bijgeschreven (geen valutering). Daarnaast wordt onze maandelijkse inleg via automatische incasso gestort zodat we hier geen omkijken naar hebben.
Het transactie-overzicht is in diverse formaten te downloaden (handig voor offline administratieprogramma's) en kan ook als PDF worden bewaard of afgedrukt.

Vanaf de ASN spaarrekening kunnen we ook eenvoudig geld overboeken naar ιιn van de maximaal 3 opgegeven tegenrekeningen of naar de ASN Bankrekening.

Indien gewenst kan deze overboeking als spoedopdracht worden verwerkt (kosten EUR 2,20). Naast deze keuzes kunnen we buiten het over te maken bedrag ook een omschrijving opgeven.

Nadat we de overboeking hebben aangemaakt wordt deze op de verzendlijst gezet. Daar kunnen we hem controleren en eventueel wijzigen voordat deze definitief wordt uitgevoerd. Ter beveiliging moeten we de opdracht bevestigen door nogmaals het wachtwoord in te geven.

Als de opdracht is verzonden wordt dit in een overzicht netjes bevestigd. De overboeking is direct in het rekeningsaldo verwerkt. Omdat we de overboeking niet met spoed hebben laten verwerken, duurt het even voordat het geld op de opgegeven tegenrekening is bijgeschreven. In onze test was de overboeking de volgende werkdag al bijgeschreven op de tegenrekening. Wat ons betreft is dat spoedig genoeg.

In de praktijk: Geld opnemen
Met de ASN Spaarbankpas kunnen bij winkels in Nederland aankopen van € 250,- tot € 9.9975,- met PIN betaald worden. Bij geldautomaten kan eenmaal per dag € 250,- worden opgenomen. Let op: andere bedragen (kleiner of groter) zijn niet mogelijk. Dit maakt de pas minder geschikt voor dagelijkse opnames en betalingen, maar omdat er geen kosten aan verbonden zijn lijkt het ons een ideale pas voor noodgevallen en incidentele uitgaven.

Conclusie
ASN Ideaalsparen is een makkelijk te gebruiken internetspaarrekening die naast een prima rente ook andere voordelen biedt. Het inleggen via automatische incasso gaat zonder omkijken, mits de tegenrekening voldoende saldo heeft. De gratis bankpas is handig voor noodgevallen en incidentele uitgaven. Daarnaast is de ASN ook nog eens een bank die maatschappelijk verantwoord onderneemt.

© 2005-2024 Spaarbaak. Niets uit deze uitgave mag worden gepubliceerd of vermenigvuldigd zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur. Alhoewel deze uitgave met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze uitgave geen rechten worden ontleend.

Populaire zoekteksten: asn ideaalsparen, art asn, asn inloggen, ervaringen asn ideaalsparen, asn ideaal sparen .
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 22-jul-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: