Mm, 11-jun-2009

Renteverlagingen ECB funest voor spaarrente

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft in mei 2009 de rente verlaagd naar 1,0%. In juni hield de ECB de rente gelijk maar gaat de rente bij de banken verder omlaag.

De zevende achtereenvolgende verlaging
Per 13 mei is de rente van de ECB met 0,25 procentpunt verlaagd naar 1,0 procent. De stijgende trend sinds juni 2003 is in oktober 2008 omgeslagen naar een dalende. In oktober 2008 stond de ECB rente nog op 4,25 procent. Sinds oktober 2008 heeft de ECB al zeven keer de rente verlaagd. Deze verlaging is in oktober wereldwijd ingezet. In Groot-Brittanië is de rente momenteel 0,5%. In de Verenigde Staten lijkt met een niveau van 0,0% tot 0,25% al in december het absolute dieptepunt bereikt. In juni heeft de ECB de rente niet verder verlaagd en bleef deze op het historisch dieptepunt van 1,0%. Of hiermee de verlagingstrend gestopt is zal de toekomst uitwijzen. Pas wanneer de inflatie gaat stijgen zal de ECB z'n rente verhogen.

Variabele rente daalt snel
Terwijl de daling van hypotheekrente maar mondjesmaat wordt doorgevoerd, gaat de daling van de spaarrente zeer snel. Iedere spaarbank heeft z'n rente de afgelopen periode verlaagd en het einde lijkt nog niet in zicht. Duidelijk is dat de variabele rente over de gehele linie wordt verlaagd.

Eind 2008 was een rente van 5,5% goed haalbaar. Nu mag de spaarder blij zijn indien de rente op z'n spaargeld de 4% haalt. In de huidige spaarrente top-tien is nog een enkele spaarrekening zonder voorwaarden te vinden met een rente van 4%, maar te zien is dat ook de koplopers de ECB volgen en hun spaarrente verder verlagen. Bij de variabele rente zit MoneYou momenteel als enige nog op 4 procent. Voormalig koploper NIBC verlaagde medio juni haar variabele rente van 4,0% naar 3,6%. Anadolubank verlaagde begin juni de rente van haar Alfa Spaarrekening van 4,15% naar 3,8%.

Minder behoefte aan spaargeld
Het lijkt erop dat de behoefte aan contanten gedaald is. Bij de Credit Europe Bank is de variabele rente in april gedaald van 4,5% naar 4,0% en in mei naar 3,75%. Opmerkelijk daarbij is dat nieuwe klanten slechts 3,5% krijgen terwijl nieuwe klanten voorheen juist een hogere rente kregen!

Bij de voormalige topper AT-Bank is de rente in korte tijd gedaald naar 3,5% en per 22 juni zelfs slechts 3,0%. In een nieuwsbericht op NU.nl zegt een woordvoerder van die bank er het volgende over: "De spaarrentes worden meer in lijn gebracht met de tarieven van de centrale bank, die de rente in verschillende stappen scherp heeft verlaagd". Volgens hem zijn er nog maar weinig klanten vertrokken naar een bank met hogere rente: "Er is sprake van een lichte uitstroom, maar het is niet dramatisch. En het komt ons eigenlijk goed uit, want we hebben op dit moment te veel liquide middelen."

Op zoek naar lang geld
Verwacht wordt dat banken waar mogelijk de rente nog verder zullen laten zakken. Pas zodra de ECB z'n rente weer verhoogt kan het tij gekeerd worden. Door gebruik te maken van een deposito kan men momenteel een hogere rente realiseren dan de variabele rente. Nadeel is wel dat het spaargeld dan langere tijd vast staat en er niet over beschikt kan worden.

Meestal wordt de aankondiging van renteverlagingen bij banken vergezeld van een aanbieding om het geld voor langere tijd vast te zetten tegen in een deposito. Bij de deposito's is te zien dat het renteniveau daalt en de vaste periode steeds langer wordt. Bij topper Anadolu Bank was de hoogste rente bijvoorbeeld 5,25% bij twee jaar vast en is deze nu 5,0% voor 3 jaar vast. De twee-jarige deposito is daarbij een halve procent verlaagd naar 4,75%.

Bij andere spaarbanken gaat het gelijk op. NIBC bood 5,0% voor een twee-jarige deposito's, deze is begin mei verlaagd naar 4,5% en eind mei naar 4,0%. De hoogste depositorente bij NIBC is nog steeds 5,0% maar geldt vanaf eind mei voor een deposito van 9 of 10 jaar. Een verdere verlaging van de rente bij deposito's t/m 3 jaar werd medio juni aangekondigd.

De Credit Europe Bank bood voorheen nog 5,25% voor 3 jaar vast, maar een hoge depositorente is daar momenteel alleen nog verkrijgbaar bij een zeer lange termijn: 5,5% voor tien jaar en 5,0% voor 5 jaar. De drie-jarige deposito is gezakt van 5,25% naar 4,75%.

Spaarrente nog relatief hoog
In vergelijking met de ECB-rente, is de spaarrente nog relatief hoog. In een informeel gesprek met een bankier van de Rabobank werd aangegeven dat op spaargeld momenteel niet of nauwelijks verdiend wordt, maar dat de grootbanken hun spaarrente niet forser willen verlagen uit angst om spaarders te verliezen. De concurrentie met de kleinere prijsvechters blijft lastig omdat die door hun lagere creditrating een hoge opslag moeten betalen om bij andere banken aan geld te komen. Daardoor is het voor deze kleinere banken nog steeds een stuk voordeliger om met een relatief hoge spaarrente geld uit de particuliere markt aan te trekken.

Hoe nu verder?
Duidelijk is dat de tijd van hoge spaarrentes voorbij is. De ECB-rente staat nu op 1,0% en kan dus nog maximaal een vol procent zakken. Voor de spaarrente is de ruimte om te zakken hiermee nog zo'n 2%. Indien de economie door alle steunmaatregelen verbetert zal de inflatie stijgen. Momenteel is de inflatie in Nederland zo'n 2%, voor een groot deel laag gehouden door de lage olieprijs. ECB topman Trichet zei over de inflatie: "De daling van het prijsniveau is tijdelijk, volgens onze voorspellingen neemt de inflatie vanaf het einde van het jaar weer toe". Achter de schermen speelt tevens dat voor alle steunmaatregelen een hoop geld is bijgedrukt wat vroeg of laat ook tot geldontwaarding leidt. Door stijgende inflatie en dalende rente wordt sparen minder aantrekkelijk. Doordat de aandelenbeurzen een verbetering laten zien komt beleggen langzaam weer in de belangstelling. Spaarders die hun geld nog niet volledig hebben vastgezet worden dan verleid tot beleggen. De vraag is of ervaringen uit het verleden een les zijn gebleken voor de toekomst...

Zie voor de eerdere verlagingen in 2009 dit en dit nieuwsbericht op Spaarbaak. Zie ook dit artikel op nu.nl.

Bron: ECB.eu

Meer nieuws:

Populaire zoekteksten: testing, spaarrente lange termijn, renteverlagingen, spaarrente stijgen of dalen, renteverlaging ECB.




Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 10-sep-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: