Mm, 30-mrt-2009

Spaarrente zakt snel

Nadat de rente op spaarrekeningen en deposito's eerst mondjesmaat werd verlaagd, gaat het nu snel naar beneden. Diverse banken verlagen hun rentes met uitschieters tot 1,3 procentpunt.

Nadat de Europese Centrale Bank (ECB) half januari de rente met 0,5 procent verlaagde naar 2 procent, zijn de banken hun rentes op spaarrekeningen en spaardeposito’s gaan verlagen. Na de daaropvolgende rentedaling van de ECB naar 1,5 procent in begin maart, zakken de spaar- en depositorentes nu nog verder.

MoneYou snelste daler bij deposito's
Terwijl MoneYou met haar spaarrekening zonder voorwaarden voorheen nog de hoogste rente bood, heeft de bank haar rente op spaardeposito’s onlangs opnieuw fors verlaagd. De dochter van ABN Amro Hypotheken Groep verlaagde in januari haar rente op spaardeposito’s met 0,2 procentpunt. In februari is de rente op een eenjaarsdeposito bij MoneYou met 0,6 procentpunt verlaagd naar 4 procent. De renteverlaging van de tweejaarsdeposito is de grootste van alle banken; 1,3 procentpunt omlaag naar 3 procent.

Andere banken doen mee
DHB Bank verlaagde haar rente op spaardeposito’s met 0,25 tot 0,5 procentpunt. Anadolubank paste de rente met 0,25 procentpunt naar beneden aan, ABN Amro volgde met 0,5 procentpunt. Fortis zakte 0,4 procentpunt met haar rente op de eenjaarsdeposito.

Variabele rente daalt ook snel
De variabele spaarrente voor spaarrekeningen zonder voorwaarden wordt ook snel minder. Argenta ging al in november van 4,5% naar 4,25%, in februari verder omlaag naar 4,0% en in maart naar 3,5%. Bij de AK Bank steeg de rente nog eind september, maar ging deze in januari in twee stappen van 5,2% naar 4,5% en in maart naar 4,0%. DHB ging half januari ook van 5,2% naar 4,5% en in maart naar 4,0%. Yapi Kredi ging half januari van 4,5% naar 4,0%. Medio februari is de rente bij ATB gedaald van 5,0% naar 4,5% en in maart naar 4.25%. Bij MoneYou zakte de rente in februari van 5,1% naar 4,8% en in maart naar 4,5%. NIBC blijft vooralsnog een topper, maar ook daar daalde de rente in februari van 5,1% naar 4,8% en eind maart naar 4,5%.

Lichtpuntjes in donkere tijden
Toch is het niet alleen kommer en kwel. Zo verlaagden SNS en Reaal de rente op de eenjaarsdeposito’s met 0,2%, maar verhoogden ze de rente op tienjaarsdeposito’s met 0,25%. Bij de ATB gingen de meeste deposito's omlaag (tot 0,4 procentpunt voor die van 6 maanden), maar gingen die van 1 en 2 jaar een klein stukje omhoog. In maart gaat de eenjaarsdeposito weer 0,1 procent omlaag, maar blijven de langduriger deposito's onveranderd. Het maximaal haalbare is bij ATB momenteel 5,45 procent voor vijf jaar vast. Daarmee zit ATB net onder de huidige koploper Credit Europe die momenteel nog 5,5% biedt op de tweejarige deposito.

De meeste banken kondigen hun verlagingen van te voren aan, dus wie snel is kan nog de hoogste rente halen door op tijd een deposito af te sluiten. Het belangrijkste nadeel van een deposito is dat het spaartegoed langere tijd niet kan worden opgenomen. Doordat voorheen de variabele rente steeds verhoogd werd en de deposito's achterliepen, was een spaarrekening zonder voorwaarden vaak het beste. Echter, nu de depositorente vaak hoger is en met verdere renteverlagingen in zicht, is het afsluiten van een spaardeposito wellicht geen slechte keuze.

Zie ook dit artikel op NUzakelijk.

© 2005-2024 Spaarbaak. Niets uit deze uitgave mag worden gepubliceerd of vermenigvuldigd zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur. Alhoewel deze uitgave met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze uitgave geen rechten worden ontleend.

Meer nieuws:

Populaire zoekteksten: testing, spaarrente zakt, yapi kredi+ervaringen, renteontwikkeling variabele spaarrente, zakt de spaarrente in 2010.




Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 24-apr-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: