Mm, 3-okt-2009

Stichting Hypotheekleed veroorzaakt spaarleed

De oproep van Stichting Hypotheekleed om spaargeld van DSB rekeningen op te nemen heeft onzekerheid en ongemak bij DSB spaarders veroorzaakt.

Afgelopen dagen was het onderdeel Internet Bankieren van de DSB website minder goed bereikbaar. Alhoewel de DSB initieel aangaf last te hebben van hackers, had de website wel degelijk last van de toegenomen drukte. DSB heeft daarom de inlogprocedure voorzien van een wachttijd-indicatie.

Uit een steekproef door Spaarbaak blijkt dat DSB spaarders - zij het met enig geduld - wel kunnen inloggen in hun online rekening en ook telefonisch is de bank gewoon bereikbaar. Om de toegenomen drukte het hoofd te bieden heeft de bank extra medewerkers ingeschakeld om telefoontjes van ongeruste spaarders te beantwoorden. Ook op zaterdag werden klanten die geld wilden opnemen prima geholpen.

Afgelopen dagen namen klanten zo'n 65 miljoen euro van hun rekeningen op. Dit is ongeveer 1,5 procent van de spaartegoeden die de bank in beheer heeft. DSB woordvoerder Klaas Wilting bestrijdt dat er "massaal geld is weggehaald" en meldt "De situatie is niet verontrustend."

Alhoewel de oproep van Pieter Lakeman van Stichting Hypotheekleed onder andere "onverstandig" en "onverantwoordelijk" genoemd is, blijkt uit de toegenomen drukte dat de oproep effect heeft gehad. De veroorzaakte onrust zorgt voor dusdanige koppen in de media dat ook gematigde spaarders zich gaan afvragen of hun geld wel veilig is. In de Spaarbaak vraagbaak wordt deze vraag dan ook regelmatig gesteld.

Op internetfora is te zien dat een deel van de spaarders meegaat in de opgeroepen paniek en al dan niet uit voorzorg z'n spaargeld deels of geheel terugtrekt. Een ander deel is juist van mening dat dhr. Lakeman zich met z'n oproep laakbaar heeft gedragen en laat zich niet verstoren. Veel spaarders hebben afgelopen periode hun spaargeld in een deposito gestort en kunnen daardoor zowiezo geen geld opnemen. Het doel van de oproep is DSB te gronde te richten. Mocht het zover komen dan zullen ook andere spaarders niet over hun spaargeld kunnen beschikken totdat het binnen het depositogarantiestelsel wordt teruggegestort.

Dat door de toegenomen onrust spaarders gedupeerd worden is duidelijk. De veroorzaakte paniek tast bij sommige spaarders het vertrouwen aan en de verstoring van de website veroorzaakt ongemak. Stichting Hypotheekleed neemt het op voor een relatief kleine groep huiseigenaren die zich door de DSB bank te hoge hypotheken en daaraan gekoppelde koopsompolissen heeft laten verkopen. Echter, met deze actie wordt een veel grotere groep spaarders gedupeerd en dat is naar onze mening een brug te ver.

In een interview in het AD zegt dhr. Lakeman "We kregen de afgelopen twee dagen enkele honderden steunbetuigingen. Meer dan we boze mailtjes van spaarders hebben ontvangen". Overigens, in door Hypotheekleed zelf georganiseerde poll was zaterdagmiddag een meerderheid nog tegen een faillisement van DSB.

Hypotheekleed geeft zelf aan dat "de belangen van spaarders en polisslachtoffers in zekere mate tegengesteld zijn" en dat ze voor opkomt voor haar leden. Leden wiens te dure hypotheek overigens wel gefinancieerd is met geld afkomstig van DSB spaarders! Wat Spaarbaak betreft is het daarom nu aan de DSB spaarders om hun mening over deze toestand aan Hypotheekleed te mailen danwel telefonisch door te geven op 085-2104200.

© 2005-2024 Spaarbaak. Niets uit deze uitgave mag worden gepubliceerd of vermenigvuldigd zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur. Alhoewel deze uitgave met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze uitgave geen rechten worden ontleend.

Meer nieuws:

Populaire zoekteksten: hypotheekleed, stichting hypotheekleed, spaarleed dsb, spaarleed, wanneer kan ik over mijn spaargeld bij DSB beschikken.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 15-jul-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: