Mm, Consumentenbond, 14-feb-2008

Kosten bankrekening explosief gestegen

De tarieven voor een ‘losse’ betaalrekening met betaalpas zijn de afgelopen jaren explosief gestegen. Gelukkig bieden nieuwe aanbieders voordelige alternatieven.

Stijgende kosten betaalrekening
Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat klanten van ABN Amro de grootste kostenstijging voor hun kiezen kregen, namelijk 161% in 5 jaar. In 2003 betaalden zij nog 11,50 euro, in 2008 wordt dat 30 euro. Verder blijkt dat ook trouwe klanten van de Postbank (stijging van 79% ten opzichte van 2003) en klanten van de Rabobank (stijging van 110% t.o.v. 2003) flink meer zijn gaan betalen voor het aanhouden van hun betaalrekening.

Ondanks efficiënter bankieren
Deze stijging vindt plaats terwijl Nederlandse consumenten elk jaar efficiënter bankieren. Het aantal pintransacties groeit al jaren (ruim 1,5 miljard in 2007), steeds meer consumenten bankieren via internet (ongeveer 70% van de Nederlandse huishoudens) en het gebruik van de automatische incasso stijgt ten opzichte van de papieren acceptgiro en de overschrijvingskaart. De Europese Commissie concludeerde daarnaast vorig jaar dat de vorming van één Europese betaalmarkt (SEPA – Single Euro Payments Area) de banken en het bedrijfsleven een kostenbesparing van miljarden euro’s per jaar gaat opleveren.

De bond vindt verdere stijging van de tarieven voor het betalingsverkeer onaanvaardbaar en eist van de grote banken dat de komende 5 jaar de tarieven niet verder stijgen.

Duurdere betaalpakketten
Uit het onderzoek blijkt tevens dat niet alleen de jaarlijkse bijdrage voor een losse betaalrekening met betaalpas toeneemt; ook de tarieven voor betaalpakketten zoals het Betaalpakket van de Postbank en het RaboTotaalpakket van de Rabobank stijgen. Aan de hand van profielen onderzoekt de Consumentenbond jaarlijks de ontwikkeling van de kosten van betaaldiensten, zoals de tarieven voor betaalpakketten en bijvoorbeeld de kosten voor het pinnen en opnemen van geld buiten de eurozone. In de Geldgids van maart 2008 zijn alle bankpakketten met elkaar vergeleken. Uitschieter dit jaar is Fortis. Deze bank rekent gemiddeld eenderde meer kosten dan vorig jaar. SNS Bank is voor de meeste profielen de goedkoopste keuze.

Voordeliger alternatieven
Gelukkig is er ook goed nieuws te melden op dit gebied. Zowel Argenta als DSB bieden sinds enige tijd een kosteloze betaalrekening aan, waar niet alleen het betaalverkeer gratis wordt afgehandeld, maar je ook nog eens rente krijgt over het uitstaande saldo. Indien de DSB betaalrekening wordt gebruikt als salarisrekening is dat momenteel 3% en dat is zelfs meer dan bij de gemiddelde spaarrekening van een grootbank. Onlangs heeft ook de Triodos bank een betaalrekening geintroduceerd, waar alleen voor de optionele pas een bijdrage wordt gevraagd. Zie ook het artikel "Bankieren zonder te betalen" en het eerder op Spaarbaak verschenen nieuwsbericht over nieuwe betaalrekeningen.

Bron: Consumentenbond.nl

Meer nieuws:

Populaire zoekteksten: kosten bankrekening, bankrekening kosten, kosten betaalrekening, goedkope bankrekening, goedkoopste bankrekening.




Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 17-sep-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: