Telegraaf, 2-jan-2008

Stichting wil "gestolen" rente terug van banken

Het is een publiek geheim en een bron van irritatie: Banken die schuiven met de zogeheten valuteringdata. "Pure diefstal", zegt de Stichting Bankrente Terug.

Uitgaande betalingen worden behandeld alsof zij één of meerdere dagen eerder zouden zijn gedaan dan feitelijk het geval was. Met binnenkomende bedragen gebeurt precies het omgekeerde.

"Zodra een rekeninghouder zijn salaris ontvangt en op dezelfde dag de vaste lasten afboekt, staat deze voor de banken rood", aldus mede-oprichter Edward Bastiani. "En moet hij forse debetrente betalen. Terwijl de dagafschriften toch laten zien dat het geld wel degelijk op de rekening aanwezig was." De onlangs opgerichte stichting wil deze onterecht betaalde rente terugvorderen voor gedupeerde rekeninghouders.

Volgens het tv-programma Kassa, dat in oktober stilstond bij valutering door banken, hanteren ABN Amro, DSB Bank, Fortis, Friesland Bank, ING Bank en SNS Bank 'afwijkende valutadagen'. (De banken Argenta Bank, Postbank, Rabobank en Triodos Bank doen volgens eigen opgave niet aan valutering). Reden dat Bastiani zijn pijlen met name richt op ABN Amro, is dat die bank volgens hem ook nog eens de eigen valuteringregels schendt door betalingen niet één, maar tot wel vier dagen op te schuiven.

Omdat het doorgaans om relatief kleine bedragen gaat, laten de meeste mensen het er volgens hem bij zitten. Met de kersverse stichting, die vandaag de website bankrenteterug.nl lanceert, wil Bastiani echter bij rechter zijn gelijk halen.

De Nederlandse Vereniging van Banken kan weinig over het onderwerp zeggen. "Het is aan de banken om te bepalen of zij wel of niet aan valutering doen", aldus een zegsman. Volgens ABN Amro zijn de interne regels bij de bank al jaren hetzelfde. Een woordvoerster geeft desgevraagd aan dat - "ter compensatie voor de kosten van het betalingsverkeer" - aan betalingen een rentedatum wordt toegekend die een dag afwijkt van de boekingsdatum. En in het geval er een zondag tussenzit twee dagen. Als een binnenkomende betaling meteen wordt doorgeboekt én er ook nog een zondag tussenzit, kan het negatieve renteverschil dus oplopen tot drie dagen, bevestigt zij. "De oplossing is simpelweg een dag te wachten."

Overigens is het eind 2009 gedaan met valutering. Europese wetgeving verbiedt de praktijk vanaf die tijd. Zie ook dit artikel in nu.nl en deze uitzending van RTL-Z.

Bron: Telegraaf.nl

Meer nieuws:

Populaire zoekteksten: hoogste bankrente, banksparen rente, rente banksparen, edward bastiani, banken.




Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 12-dec-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: