Mm, 3-okt-2008
Nederlandse staat wordt volledig eigenaar van Fortis NL
In een gezamelijke persconferentie maakten premier Balkenende, minister Bos en DNB president Nout Wellink bekend dat alle Nederlandse onderdelen van Fortis staatseigendom worden.
Voor een bedrag van 16,8 miljard euro wordt de Nederlandse staat eigenaar van zowel de bancaire activiteiten van Fortis Nederland (inclusief ABN Amro) als ook de verzekeringsonderdelen. Dit ingrijpen komt in de plaats van de vorige week uitgevoerde reddingsactie.
Volgens premier Balkenende bleek afgelopen week dat na de eerder genomen stappen verdere stappen noodzakelijk waren. Deze nieuwe deal betekent dat België en Luxemburg de belangrijkste activiteiten van Fortis, inclusief ABN Amro, aan Nederland overdragen waarmee Nederland de volledige zeggenschap krijgt. Het gaat volgens minister Bos om een tijdelijke maatregel. Zodra de rust op de financiële markten is teruggekeerd zal Fortis weer in private handen komen. Alhoewel het bedrijf op termijn (al dan niet in onderdelen) weer verkocht wordt, zal de eerder stopgezette integratie van ABN Amro met Fortis weer worden voortgezet.
In een uitzending van Vara's Kassa gaf minister Bos een dag later antwoorden op kijkersvragen. Hierin gaf de minister aan dat de depositogarantie in Europa nader bekeken wordt en dat hij open staat voor een eventuele verhoging van het binnen de depositogarantieregeling gegarandeerde bedrag. De minister benadrukte dat de overname tijdelijk is en dat de bank in de toekomst weer verkocht zal worden. Bos gaf aan dat de overige banken in Nederland heel gezond zijn en dat hij zich vooralsnog geen zorgen maakt. Indien andere banken die relevant zijn binnen het financiële systeem in de problemen komen dan zal de minister wederom optreden om de betrouwbaarheid van het systeem te bewaken.
© 2005-2024 Spaarbaak. Niets uit deze uitgave mag worden gepubliceerd of vermenigvuldigd zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur. Alhoewel deze uitgave met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze uitgave geen rechten worden ontleend.
Meer nieuws: