Nederlandse Vereniging van Banken, 13-okt-2010

Stijging fraude internetbankieren

De fraude met internetbankieren is fors gestegen. In de eerste helft van 2010 ging het al om 4,3 miljoen euro. In heel 2009 ging het nog om 1,9 miljoen euro.

Dit stelt de Nederlandse Vereniging van Banken bij de start van haar nieuwe campagne 'Veilig bankieren'.

"Hoewel het gaat om een beperkte omvang, is dit een goede aanleiding om ook door middel van een campagne de strijd tegen dit fenomeen voort te zetten", aldus Boele Staal, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken. De schade van skimming van betaalpassen, die vorig jaar 36 miljoen euro bedroeg is in de eerste helft van het jaar sterk afgenomen tot 11,8 miljoen euro. "Een goed resultaat van een gezamenlijke inspanning van banken, Currence en de detailhandel".

Incidenten internetbankieren
In Nederland bankieren circa tien miljoen mensen via internet. Het aantal incidenten met internetbankieren met schade steeg van 154 vorig jaar naar 514 in de eerste helft van 2010 De meest voorkomende methode van fraude is 'phishing': een manier om iemand van zijn of haar bankgegevens te ontfutselen. De banken vergoeden in de regel de schade die de klant oploopt met internetbankieren, tenzij iemand onvoorzichtig en nalatig is geweest. "Banken doen er alles aan om bankieren, ook op internet, zo veilig mogelijk te maken. Ze moeten voldoen aan hoge veiligheidseisen. Ook consumenten kunnen hun steentje bijdragen," aldus Boele Staal. Hij ging in op de (preventieve) maatregelen die banken treffen: detectie en monitoring van bedreigende 'malware' op internet, bewustwordings-campagnes en de aanpak van zogenoemde 'katvangers' samen met de politie.

Katvangers
Volgens de politie stellen 'katvangers' hun rekening ter beschikking om het frauduleus verkregen geld op te laten storten. "Binnen de regio Amsterdam-Amstelland waarschuwen wij al langere tijd voor de zeer vergaande gevolgen van het uitlenen van je bankrekening aan anderen, veelal tegen een vergoeding. Vaak gaat het daarbij om het wegsluizen van geld verkregen uit criminele activiteiten. Omdat met name jongeren denken op deze manier snel geld te kunnen verdienen, zijn wij de campagne Laat je niet vastpinnen.nl enige tijd geleden gestart", aldus Marc Schuuring van de politie Amsterdam-Amstelland.

Samenwerking
Schuuring vervolgt: "Daarom zijn we blij om nu samen met de NVB de handen ineen te slaan en nog meer bewustwording omtrent onder andere deze problematiek te creëren. Afzonderlijk waren onze beide organisaties daar al mee bezig, maar een betere publiek-private samenwerking kan de resultaten alleen maar ten goede komen".

De samenwerking is gericht op preventie. Niet alleen jongeren worden gewaarschuwd en aangesproken op hun gedrag met betrekking tot geldzaken, maar ook de ouders. Ouders vervullen namelijk een belangrijke signalerende functie bij de problematiek van katvangers. Samen met de NVB ontwikkelt de politie een schoolprogramma over de gevaren en gevolgen van het snelle geld maken.

Bron: nvb.nl

Meer nieuws:

Populaire zoekteksten: fraude internetbankieren how to, nvb schade skimm* 2005, internetbankieren tien miljoen, betaalpas katvanger, gevolgen uitlenen bankrekeningnummer.




Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 10-sep-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: