Mm, 6-mei-2008

Belastingvrij sparen voor uw eigen woning

Vanaf 2008 kan voor de afslossing van de eigenwoningschuld belastingvrij gespaard worden.

Normaliter valt uw spaargeld in box 3. Voor het vaststellen van uw inkomen in box 3 wordt uitgegaan van een vast percentage van 4%. Dit vaste percentage van 4% wordt berekend over de gemiddelde waarde van uw bezittingen min schulden op 1 januari en op 31 december. Het tarief voor box 3 is 30% waardoor van het vermogen boven het vrijstellingsbedrag per saldo 1,2% belasting betaald moet worden. Gewoonlijk betekent meer sparen dus meer belasting betalen.

Maar er is nieuws! Sinds 1 januari 2008 is "Banksparen" mogelijk. U kunt via een speciale geblokkeerde spaar- of beleggingsrekening sparen voor de aflossing van uw eigenwoningschuld. U betaalt dan geen belasting over de gespaarde bedragen. U hoeft deze ook niet aan te geven als bezitting in box 3: sparen en beleggen. Deze zogenoemde 'spaarrekening eigen woning' en 'beleggingsrecht eigen woning' worden aangeboden door banken en andere financiŽle instellingen. De fiscale voorwaarden aan deze spaarrekening en dit beleggingsrecht zijn bijna gelijk aan de voorwaarden die gelden voor een kapitaalverzekering eigen woning.

Op dit moment zijn er nog niet veel banken die deze manier van fiscaal gunstig sparen onder de aandacht brengen. De voorwaarden zijn ook niet altijd even gunstig als bij een gewone (ongeblokkeerde) spaarrekening.

Zie ook belastingdienst.nl en dit artikel van Vereniging Eigen Huis.

© 2005-2024 Spaarbaak. Niets uit deze uitgave mag worden gepubliceerd of vermenigvuldigd zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur. Alhoewel deze uitgave met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze uitgave geen rechten worden ontleend.

Meer nieuws:

Populaire zoekteksten: belastingvrij sparen, Spaarrekening Eigen Woning, sparen voor huis, sparen eigen woning, sparen voor een huis.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 25-mei-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: