Mm, 15-jan-2010

DSB bankroet kost banken 600 miljoen euro

De Nederlandse banken schatten dat de val van DSB Bank in 2009 hen tussen 500 en 600 miljoen euro kost. Dit is aanzienlijk meer dan bij eerdere faillissementen.

De Nederlandsche Bank heeft tot dusver vanwege het depositogarantiestelsel 2,5 miljard euro uitgekeerd aan DSB-spaarders en schat de totale vergoeding in op 3,2 miljard euro. Hierbij komen nog de uitvoeringskosten. Een deel van de schade moet door boedelverkoop (van oa. de kredietportefeuille) gecompenseerd worden.

De vergoeding wordt naar marktaandeel omgeslagen over de andere banken. De Rabobank en ING dragen met respectievelijk circa 40% en 33% marktaandeel de zwaarste lasten. Aan ABN AMRO wordt ruim 15% toegerekend.

In vergelijking met andere faillissementen zijn de kosten bij DSB hoog. Bij de afwikkeling van het faillissement van Bank Van der Hoop in 2005 viel de boedelverkoop mee en kostte het de gezamelijke banken uiteindelijk slechts 10 miljoen euro. De val van Icesave in 2008 kostte de banken vooralsnog 212 miljoen euro.

De grote banken willen graag dat het bestaande depositogarantiestelsel wordt herzien. Zij vinden dat de kleine banken onevenredig profiteren van de garantie die zij dankzij het stelsel aan hun klanten kunnen bieden. Minister Bos van FinanciŽn overweegt een spaarpot te laten vormen die door alle banken wordt gevuld. De bijdrage in deze pot zou dan afhangen van het risicoprofiel van de individuele bank. Hierdoor zouden kleinere banken minder makkelijk met hogere rentes kunnen stunten.

Bron: fd.nl

Meer nieuws:

Populaire zoekteksten: dsb depositogarantiestelsel kosten banken, dsb 600 miljoen depositogarantiestelsel, dsb bank 600 miljoen depositogarantiestelsel, dsb bankroet, dsb fd 600 miljoen.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 13-jul-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: