CBS, 13-feb-2013

Inflatie stijgt naar 3,0 procent

De inflatie is in januari 2013 gestegen naar 3,0 procent. Dit is de hoogste inflatie in ruim 4 jaar.

Dit blijkt uit cijfers van het CBS. In december waren de prijzen voor consumenten gemiddeld nog 2,9 procent hoger dan een jaar eerder.

Verzekeringen en nieuwe autoís fors duurder
De stijging van de inflatie komt vooral door duurdere verzekeringen. In januari waren verzekeringspremies gemiddeld 7,7 procent hoger dan een jaar eerder. Nieuwe autoís zijn nu 7,8 procent duurder dan vorig jaar.

Benzine drukt inflatie
Benzine had een verlagend effect op de inflatie. De prijzen aan de pomp lagen in januari weliswaar 3,2 procent hoger dan een jaar eerder, maar in december was dit nog 6,7 procent. Ook vakantiereizen naar het buitenland hadden een drukkend effect.

Groot effect btw, assurantiebelasting en energiebelasting
Veranderingen in btw, assurantiebelasting en energiebelasting hadden een effect van 1,4 procentpunt op de inflatie in januari 2013. Dit is het grootste aandeel in de inflatie sinds 1992. In januari 2013 steeg de assurantiebelasting van 9,7 naar 21,0 procent en werden onder andere de aankoopbelasting op nieuwe autoís en energiebelasting hoger. Daarnaast speelde ook de btw-verhoging in oktober 2012 een belangrijke rol.

Zie deze PDF voor het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Bron: cbs.nl

Zie ook:

  • Inflatie in december weer gestegen
    De inflatie is in december licht gestegen naar 2,9 procent. Dat is 0,1 procentpunt hoger dan in november en gelijk aan de inflatie in oktober. De gemiddelde inflatie in 2012 is 2,5 procent.
  • Dossier: Inflatie
    Inflatie zorgt ervoor dat het geld minder waard wordt. Voor mensen met spaargeld is inflatie een zorg, voor mensen met schulden is inflatie een zegen. In dit dossier is alle informatie over inflatie verzameld.

Meer nieuws:

Populaire zoekteksten: testing, inflatie 2013, CBS Inflatie 2013, cbs inflatie2013, infaltie stijgt met 3 procent.




Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 25-mei-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: