CBS, 21-apr-2010

Consumenten besteden minder en zijn somber over toekomst

Het vertrouwen van consumenten in de toekomst is negatief sinds medio 2007. Vanaf begin 2009 stijgt het vertrouwen, maar vanaf januari 2010 verslechtert het weer. De consumptie van huishoudens liep ook verder terug.

Het consumentenvertrouwen was in april lager dan eerdere maanden. De consumptie door huishoudens is sinds aanvang 2009 lager dan het jaar ervoor. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Consument veel somberder over de toekomst
De stemming onder consumenten verslechterde in april 2010. De indicator van het consumentenvertrouwen kwam uit op -15, tegen -12 in maart. Het vertrouwen in de toekomst liep sterk terug. Het oordeel over het economisch klimaat in de komende 12 maanden verslechterde met 13 punten, dat over de eigen financiŽle situatie in de komende 12 maanden met 10 punten.

De koopbereidheid was in april 5 punten lager dan in maart. Consumenten oordeelden niet alleen pessimistischer over hun eigen financiŽle situatie in de komende 12 maanden, ze vonden de tijd ook minder gunstig voor het doen van grote aankopen. Hun kijk op de eigen financiŽle situatie in de afgelopen 12 maanden veranderde weinig.

Het oordeel over het economisch klimaat was vrijwel gelijk aan dat in maart. De kijk op de economische situatie in de komende 12 maanden was weliswaar veel negatiever dan een maand eerder, maar hier stond een sterke verbetering van het oordeel over de economie in de afgelopen 12 maanden tegenover.

Huishoudens besteden minder
In februari 2010 werd door huishoudens 1,1 procent minder besteed aan goederen en diensten dan in februari 2009. In januari was de consumptie 0,7 procent lager dan een jaar eerder. De huishoudens zijn al meer dan een jaar heel terughoudend met hun bestedingen. De afname in januari en februari was echter aanzienlijk kleiner dan die in de voorgaande maanden. De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van koopdagen.

De bestedingen aan diensten waren 0,6 procent lager dan in februari 2009. Aan goederen werd 1,7 procent minder uitgegeven. De afname was bij de diensten iets kleiner en bij de goederen wat groter dan in januari.

Aan duurzame goederen werd in februari ruim 3 procent minder uitgegeven dan een jaar eerder. Vooral aan schoeisel, woninginrichting en huishoudelijke artikelen werd minder besteed. Alleen de bestedingen van huishoudens aan nieuwe autoís waren hoger.

Door het koude weer werd er aanzienlijk meer gas verbruikt dan in februari 2009. De consumptie van motorbrandstoffen was daarentegen duidelijk lager. De bestedingen aan voedings- en genotmiddelen namen met ruim 1 procent af.

Zie ook dit conjunctuurbericht van CBS.

Bron: cbs.nl

Vragen

Meer nieuws:

Populaire zoekteksten: testing, bestedingen consument 2010, wat is consumentenvertrouwen, extra spaargeld besteden, koopbereidheid consumenten 2010.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 22-jun-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: