Vraagbaak: Wat te doen tegen belasting?

Indien u meer dan een zeker bedrag aan spaargeld heeft vergaard, dan krijgt u te maken met de vermogensrentemensheffing. Bij dit onderdeel van de inkomstenbelasting wordt uw vermogen (spaargeld, aandelen, e.d.) in box 3 belast voor 30% over een forfaitair rendement van 4%. Dit betekent dat u 1,2% belasting moet betalen over het vermogen boven de vrijstelling.

Indien u deze belasting op legale wijze wilt vermijden, dan kan dit op een aantal manieren, bijvoorbeeld:

  • Door maximaal mee te doen aan spaarloonregelingen verlaagt u uw vermogen in box 3, waardoor u minder heffing betaalt. Een deel van het bruto loon wordt onder de spaarloonregeling apart gezet op een geblokkeerde rekening en na vier jaar belastingvrij uitgekeerd. Het ingelegde spaarloon valt buiten Box 3. Lees voor meer informatie deze vraag over spaarloon
  • .
  • Indien u geld doneert aan erkende goede doelen, dan verlaagt u het bedrag in box 3. Daarnaast levert een donatie boven de drempel extra belastingvoordeel op.
  • Indien u uw spaargeld gebruikt om uw hypotheek eigen woning mee af te lossen, dan kan dit voordelig zijn, zeker indien de spaarrente laag is, uw hypotheekrente hoog en indien u niet in het hoogste belastingtarief valt. Het voordeel van aflossen is dat uw vermogen in box 3 lager wordt en dat u minder hypotheekrente hoeft te betalen. Nadeel is dat u hierdoor minder renteaftrek heeft en spaarrente misloopt.
  • Door bij leven geld te schenken aan uw kinderen verlaagt u uw vermogen in box 3 en zorgt u dat er na overlijden minder belasting wordt geheven.
  • Door uw spaargeld in te leggen in maatschappelijke beleggingen, zoals erkende groenfondsen. Voor deze beleggingen geldt een extra vrijstelling. Voorbeelden van erkende groenfondsen zijn: het Groenprojectenfonds van de ASN Bank en het Triodos Groenfonds. Voorbeelden van andere maatschappelijke beleggingen zijn het ASN-Novib Fonds en het Triodos Fair Share Fund. Lees voor meer informatie het artikel Goede rente en een goed gevoel?
  • Door uw spaargeld te beleggen in durfkapitaal. Indien u geldt uitleent aan startende ondernemers, u deze lening registreert als achtergestelde leningen bij de Belastingdienst en de lening voldoet de lening aan de voorwaarden, dan levert dit belastingvoordeel op. Ga voor meer informatie hierover naar deze pagina op de Belastingdienst website.
  • Door uw vrijstelling in box 3 te verhogen. Indien u 65 of ouder bent, kinderen heeft of gebruik maakt van de vrijstelling van uw partner, dan geldt een hogere vrijstelling. Zie voor meer informatie hierover deze vraag over belasting.

Lees voor andere vrijstellingen op bezittingen deze brochure van de Belastingdienst.

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Dossier: Spaargeld en belasting
Niet lang nadat de bewuste spaarder een beetje op weg is met zijn spaargeld komt de fiscus langs. Bezit men meer dan een zeker bedrag, dan moet er belasting worden afgedragen. Wat er bij komt kijken en wat er tegen te doen valt leest u in dit dossier.

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Wat te doen tegen belasting?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Wat te doen tegen belasting?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen

Populaire zoekteksten: wat doen tegen inflatie, wat te doen bij belastingschuld, sparen boven vrijstelling belasting, vrijstelling spaarloon belastingen box 3, wat bij overlijden met sp[aargeld met belasting.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 22-jul-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: