Vraagbaak: Wat met de spaarrente bij inflatie?

Meestal gaat de spaarrente mee met een daling of stijging van de inflatie. Dit komt omdat de inflatie een indicator is van het economisch tij, net als de spaarrente. Gaat het goed met de economie, dan willen bedrijven graag investeren en is er meer behoefte aan geld waardoor de rente toeneemt. Tevens hebben mensen meer geld, waardoor ze meer kunnen betalen en de prijzen omhoog kunnen (inflatie). Dit is het klassieke beeld van de economie.

Minder vaak voorkomend is dat de inflatie omhoog gaat terwijl de economie stagneert of omlaag gaat. Dit verschijnsel heet "stagflatie". Begin 20e eeuw hielden de meeste economen dit niet voor mogelijk: bij groei hoorde inflatie, bij krimp deflatie. De econoom en latere Nobelprijswinnaar Milton Friedman voorspelde dat stagflatie wel degelijk mogelijk was. Toen het in de jaren '70 in Amerika in de praktijk ook bleek, vestigde hij hiermee zijn reputatie.

De gangbare benadering gaat echter slechts van een wijziging in vraag naar producten uit. Prijzen zijn echter mede afhankelijk van het aanbod van een goed. Als bedrijven minder aanbieden (omdat zij bijvoorbeeld moeten inkrimpen), zullen de prijzen van dit goed bij een gelijkblijvende vraag dus gaan stijgen. Terwijl de productie terugloopt, loopt de prijs op. BraziliŽ kampte tot voor kort met stagflatie, evenals Nederland in de jaren '80.

[bron: Wikipedia]

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Dossier: Inflatie
Inflatie zorgt ervoor dat het geld minder waard wordt. Voor mensen met spaargeld is inflatie een zorg, voor mensen met schulden is inflatie een zegen. In dit dossier is alle informatie over inflatie verzameld.

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Wat met de spaarrente bij inflatie?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Wat met de spaarrente bij inflatie?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen

Populaire zoekteksten: spaarrente inflatie, wat is inflatie, inflatie vs spaarrente, spaarrente en inflatie, inflatie en spaarrente.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 18-mei-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: