Vraagbaak: Wanneer krijg ik mijn eerste wajong-uitkering binnen?

De Wajong-regeling ondersteunt jonggehandicapten. De naam Wet Wajong staat voor Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten. Het doel van de wet is om hulp te bieden bij het vinden en behouden van betaald werk. Zodat iedereen die kŠn werken, hiervoor ook de kansen krijgt.

U kunt vanaf uw 18e jaar Wajong krijgen als u al op jonge leeftijd een ziekte of handicap kreeg. Dat houdt in dat u hulp krijgt om werk te vinden en te behouden. Of ondersteuning als u een opleiding volgt. Als u niet kunt werken krijgt u een Wajong-uitkering.

Het UWV voert de wet uit. Het UWV kijkt daarvoor eerst naar uw mogelijkheden. Wat kunt u en waar bent u goed in? Welke hulpmiddelen of ondersteuning heeft u daarbij nodig? Samen wordt dan een baan gezocht. Het UWV zorgt ook voor een uitkering als u (nog) niet genoeg verdient, of als u helemaal niet kunt werken.

Een Wajong-uitkering is een aanvulling op het loon dat u verdient met werken. Het UWV vult met uw uitkering uw inkomen aan, zodat uw inkomen in totaal minimaal 75% van het minimumloon bedraagt. Wilt u berekenen hoe hoog uw uitkering ongeveer is als u gaat werken? Ga dan naar deze rekenhulp.

De hoogte van de Wajong uitkering is voornamelijk afhankelijk van uw inkomen. Indien u een WIA of WW uitkering heeft, dan wordt de Wajong uitkering hierop aangepast. Van sommige inkomsten wordt uw Wajong-uitkering niet lager. Dat geldt bijvoorbeeld voor*:

  • het inkomen van uw partner;
  • uw vermogen of spaargeld;
  • een erfenis;
  • alimentatie;
  • kinderbijslag;
  • de toeslag voor huur, zorg of kinderopvang van de Belastingdienst;
  • een onkostenvergoeding voor vrijwilligerswerk tot een zeker bedrag per maand en een maximum per jaar. De bedragen variŽren per jaar.

De Wajong tot 1 januari 2010 verschilt met de Wajong vanaf 1 januari 2010. Op deze pagina worden de verschillen nader belicht.

[bron: uwv.nl]

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Vraagbaak: Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?
Voor een uitkering in de WW of WAO (ziektewet, UWV) telt de hoogte van het vermogen (o.a. uw spaargeld) niet...

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Wanneer krijg ik mijn eerste wajong-uitkering binnen?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Wanneer krijg ik mijn eerste wajong-uitkering binnen?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen

Populaire zoekteksten: wanneer eerste wajong uitkering, wanneer weet ik of ik wajong krijg, wanneer krijg ik mijn eerste loon voor wajong, wanneer krijg ik mijn loon wajong, hoeveel krijg ik de eerste maand wajon.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 22-jul-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: