Vraagbaak: Waarom van de gulden naar de euro?

De euro is ingevoerd om het geldverkeer binnen de Europese Unie te vereenvoudigen. Waar vroeger met minstens tien verschillende valutawaarden gerekend werd, geldt er nu slechts één.

Invoering
In het Verdrag van Maastricht (Verdrag betreffende de Europese Unie) van 1992 werd besloten tot de invoering van de munteenheid van de EU, de euro (€). Op 31 december 1998 werden de onderlinge wisselkoersen tussen de euro en de valuta van de toen elf deelnemende landen definitief vastgelegd.

Waarde
Op 1 januari 2002 zijn de euromunten en eurobiljetten in gebruik gekomen en is de gulden vervangen door de euro. De waarde van 1 gulden is 0,45378 euro; of omgekeerd: de waarde van 1 euro is 2,20371 gulden. Met de Spaarbaak valutacalculator kunt u gemakkelijk uitrekenen hoeveel euro een bedrag in guldens is, of andersom. U ziet er bijvoorbeeld de waarde van 50 gulden.

Oude guldens
Indien u nog guldens heeft dan kunt u papiergeld uit de meest recente jaren tot het jaar 2032 omwisselen voor euro's bij De Nederlandsche Bank. Muntgeld kunt u helaas niet meer inwisselen, dat heeft alleen nog verzamelwaarde. Indien het zilver betreft (bv. guldens en rijksdaalders tot 1967 of de speciale 10-gulden en 50-gulden muntstukken) zijn de munten meer waard.

[bron: Wikipedia]

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Vraagbaak: Wat is de euro waard in andere landen?
De waarde van de euro ten opzichte van andere valuta varieert afhankelijk van economische omstandigheden en ontwikkelingen. Met de Spaarbaak...

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Waarom van de gulden naar de euro?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Waarom van de gulden naar de euro?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen

Populaire zoekteksten: van de gulden naar de euro, waarom is de gulden vervangen door de euro, waarom euro, wat is een bankpas, waarom de euro.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 13-jul-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: