Vraagbaak: Hoeveel mag ik banksparen?

Met ingang van 2008 kunt u met een geblokkeerde spaarrekening eigen woning of een geblokkeerde beleggingsrekening eigen woning sparen voor de aflossing van de eigenwoningschuld. Deze spaar- of beleggingrekening sluit u af bij een bank. Daarom wordt deze spaarvorm ook wel 'banksparen' genoemd.

De spaarrekening eigen woning en beleggingsrekening eigen woning hebben fiscale voordelen. Onder bepaalde voorwaarden krijgt u vrijstelling voor de belasting over de opgebouwde rente. Enkele voorwaarden zijn:

  • De vrijstelling geldt voor het totale gedeblokkeerde bedrag, dus voor de inleg én de opgebouwde rente samen. Het bedrag van de vrijstelling wordt jaarlijks verhoogd om rekening te houden met de inflatie.
  • Als u 15 tot en met 19 jaar gespaard hebt, is de vrijstelling maximaal € 33.500 per persoon. Als u 20 jaar of langer gespaard hebt, is de vrijstelling maximaal € 147.500 per persoon.
  • U hebt in uw leven 1 keer recht op een vrijstelling van € 147.500. Als u deze vrijstelling niet helemaal kunt gebruiken, omdat de kapitaaluitkering of de schuld bijvoorbeeld maar € 100.000 was, dan hebt u nog € 47.500 over voor een volgende keer.
  • Het bedrag waarover u vrijstelling krijgt mag niet hoger zijn dan uw eigenwoningschuld, en ook niet hoger dan € 147.500. Als u getrouwd bent of samenwoont, mogen u en uw partner de vrijstelling meestal bij elkaar optellen. U moet dan wel allebei rekeninghouder zijn van de spaar- of beleggingsrekening. Het maximumbedrag waarover u en uw partner vrijstelling kunt krijgen is dan € 295.000.
  • U stort minimaal 15 jaar of tot uw overlijden (of dat van uw echtgenoot of degene met wie u samenwoont) jaarlijks een bedrag op uw spaar- of beleggingsrekening. De hoogste jaarlijkse inleg mag niet meer zijn dan tienmaal de laagste jaarlijkse inleg.

Lees voor de verdere voorwaarden dit artikel op de website van de Belastingdienst.

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Banksparen geeft belastingvoordeel voor pensioenregeling of hypotheek
Het wetsvoorstel Banksparen zorgt voor de fiscale mogelijkheid om voor een pensioen en voor de aflossing van de hypotheek te sparen bij een bank.

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Hoeveel mag ik banksparen?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Hoeveel mag ik banksparen?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen

Populaire zoekteksten: vrijstelling banksparen, hoeveel mag ik banksparen, banksparen vrijstelling, vrijstelling banksparen 2011, hoeveel mag je banksparen.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 22-jul-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: