Vraagbaak: Hoe zwaar is goud?

Zwaar
Goud is een zeer dicht metaal. Goud is ruim 19 keer zo zwaar als water. Het soortelijk gewicht van goud is 19,3 kg per dm³, terwijl een zelfde maat water exact 1 kg weegt (bij 4°C). Goud is zwaarder dan lood en kwik, maar er zijn ook elementen die nog zwaarder zijn (b.v. iridium). Zilver weegt ongeveer 10,5 kg per dm³ en is daarmee een stuk lichter dan goud en iets lichter dan lood.
(EÚn dm³ staat gelijk aan de inhoud van een fles van 1 liter).

1 gram goud (klik voor grote weergave)
Zacht
Goud is een vrij zacht metaal. Van alle bekende metalen is goud, na lood, het makkelijkst te buigen en te vervormen. Een plaatje goud van 1 gram kan ongeveer 10mm x 5mm x 1mm groot zijn, maar kan worden uitgehamerd of geplet en gewalst tot een vel bladgoud met een oppervlakte van 1 vierkante meter. Het heeft dan een dikte van 1/19 micrometer (0,052 µm). Een klein velletje bladgoud van bijvoorbeeld 8x8cm is daardoor niet heel duur en een voorwerp dat verguld is, kost niet veel meer dan wanneer het niet verguld is.

Omdat goud zo zacht en krasgevoelig is, wordt het vaak harder gemaakt door het met andere metalen te mengen, bijvoorbeeld met zilver of koper. Puur goud heeft een zuiverheid van 24 karaat. Veel voorkomende munten als de krugerrand en het gouden tientje zijn 22 en 21,6 karaat. Gouden sieraden zijn meestal 14 of 18 karaat.

De afbeelding hierboven is van een klein plaatje goud, uitgegeven door Credit Suisse. Het gehalte is 999.9, overeenkomend met 99,99%, dus zeer zuiver 24 karaat goud. Het gewicht is 1 gram. Naast deze gegevens is het plaatje voorzien van het waarmerk CHI Essayeur Fondeur van de raffinaderij die het plaatje heeft gefabriceerd en van een serienummer. Klik op de afbeelding om deze vergroot weer te geven.

Waardevol
Omdat goud een relatief schaars metaal is, met interessante eigenschappen (roestvrij, glimmend), wordt het al eeuwenlang als een waardevol metaal gezien. In Egyptische hiŰrogliefen van de 26e eeuw voor Christus wordt al melding gemaakt van goud als betaalmiddel. Tot ongeveer halverwege de 20e eeuw na Christus werd goud nog veelvuldig gebruikt voor munten.

Sieraden
Gouden sieraden zijn vanwege het draagcomfort en de prijs meestal niet erg zwaar. Een smalle damesring kan slechts enkele grammen wegen en een grotere herenring weegt vaak ook minder dan 10 gram. Om het gewicht exact te bepalen kunt u een precisie-weegschaal gebruiken, of even aan een juwelier vragen het sieraad te wegen. Wilt u weten hoe zuiver het gebruikte goud is, dan kunt u met een sterk vergrootglas het ingeslagen merkje bekijken.

[Bronnen: Wikipedia over dichtheid, goud en bladgoud]

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Vraagbaak: Wat is goud waard?
De goudprijs is de laatste jaren enorm gestegen. De huis-aan-huis-bladen staan vol met advertenties van juweliers en goudhandelaren die uw...

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Hoe zwaar is goud?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Hoe zwaar is goud?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen

Populaire zoekteksten: hoe groot is een kilo goud, iridium prijs per kilo, hoe zwaar is goud, hoe groot is 1 kilo goud, soortelijk gewicht goud 24 karaat.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 25-mei-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: