Mm, 7-aug-2012

Column: Doorgaan met sparen of toch maar beleggen

Hoe lager de spaarrente hoe meer mensen zich afvragen wat ze met hun spaargeld moeten doen. Doorgaan met sparen of toch maar beleggen? Zijn er alternatieven en waarmee valt in deze barre tijden nog een beetje rendement te halen?

Door de crisis zijn Nederlanders meer gaan sparen, maar de lage spaarrente stemt niet vrolijk. De rente van spaarrekeningen zonder beperkende voorwaarden is te laag om de inflatie en de vermogensrendementsheffing te compenseren en bij langdurige deposito's kan je lange tijd niet bij je spaargeld. Een veelgestelde vraag is momenteel Heeft geld sparen nog zin?

Onlangs las ik op een forum een bericht van een spaarder die reageerde op de zoveelste verlaging van de rente bij een bank. Hij schreef dit: "Zelf vind ik sparen steeds minder interessant. Normale vrij opneembare rentes zijn bedroefend laag. Deposito's geven nog enigszins redelijke rente. Maar nu deze bank naar 4% gaat voor 10 jaar zijn ook deposito's niet meer interessant. Ik ga zoveel mogelijk geld van mijn spaarrekeningen halen om dit te beleggen. Aflopende deposito's ga ik ook beleggen."

Mijn eerste gedachte hierbij was: "Beleggen, best dapper...". Je moet maar durven. Een spaarder gaat meestal niet beleggen omdat hij (m/v) graag zekerheid wil dat hij minimaal z'n inleg niet kwijt raakt. Natuurlijk werken de vermogensrendementsheffing van Box 3 en de inflatie daar niet aan mee, maar beleggen? Ik kan me een recent onderzoek herinneren waaruit bleek dat de belegger er de afgelopen tien jaar flink bij in is geschoten er dat de spaarder beter af was.

Als ik terugkijk naar mijn beleggingsavonturen, dan zijn de meeste pogingen om winst te halen niet echt succesvol geweest:

 • Bij de vrije beleggingen kocht ik meestal wanneer de hype (en de koers) op z'n hoogst was en verkocht ik wanneer ik het verlies niet meer kon aanzien (en de koers op z'n laagst was).
 • Pogingen om de aandelen goedkoop te kopen waren ook weinig succesvol. Zo kocht ik bijvoorbeeld Baan en Ceteco omdat ik dacht dat de koers niet verder omlaag kon, maar moest ik daar alsnog flink op inleveren.
 • Met de meeste beleggingsfondsen ging het idem dito. Van een ICT fonds heb ik nog een paar aandelen, maar die zitten al vanaf 2001 in de min.
 • M'n beleggingspensioen is met de beurscrisis van 2008 automatisch omgezet in een beleggingspensioengat. Ik denk dat ik blij mag zijn als ik op pensioendatum daar meer dan een paar weken vrij van kan betalen en verwacht dat ik vrolijk mag doorwerken.
 • Dan m'n beleggingshypotheek... Daar kwam ik na vijf jaar achter dat 90% van de inleg als kosten verdween in de zakken van de verstrekker en de tussenpersoon. Helaas is het te lang geleden voor een woekerpolis-compensatieregeling. Bij aankoop van een nieuw huis heb ik dit dus stopgezet en over naar ouderwetse annuiteiten.
 • Spaarbeleggingen zoals AEX Sparen gaven helaas wisselend succes. Soms meer rente dan normaal, maar de laatste keren was de beurs gedaald en kreeg ik 0% rente. Ook maar mee gestopt dus.


Met ouderwets sparen had ik meer succes, maar terugkijkend was ik wat te voorzichtig. Zo had ik beter wel langdurige deposito's kunnen nemen toen de rente nog boven de vijf procent stond. Ook de op het forum besproken bank had wat dat betreft best goede aanbiedingen en stond regelmatig hoog in de ranglijsten. Als alternatief voor sparen kies ik nu voor extra hypotheekaflossingen waardoor mijn maandlasten nu een stuk lager zijn. Daarnaast steek ik spaargeld in kleinschalige projecten, zoals thuis energie besparen middels led- en spaarlampen en een paar zonnepanelen op m'n dak.

Van beleggingen heb ik een beetje m'n buik vol en daardoor loop ik nu misschien wel rendement mis. Sommige beleggers zeggen dat je moet instappen als iedereen is uitgestapt, dus misschien is mijn betoog voor de lezer van deze column juist een aanmoediging....

Zie ook:

 • Sparen of beleggen, wat is wijsheid?
  Voordat u gaat sparen of beleggen moet u goed bedenken wat uw doelstelling is. Spaart u voor een nieuwe auto of gaat het om een aanvulling op uw pensioen?
 • Column: Lagere spaarrente door economische malaise
  Sinds begin 2012 zien we verschillende banken hun rente verlagen. Is dit de nieuwe trend voor 2012 of kan het tij nog keren? Wat moet de spaarder nu doen met zijn spaargeld en waar gaat dit allemaal heen?
 • Columns
  In de Spaarbaak rubriek Columns geven onafhankelijke auteurs ongezouten meningen, scherpe analyses en handige tips over sparen en alles wat daar mee te maken heeft.

© 2005-2024 Spaarbaak. Niets uit deze uitgave mag worden gepubliceerd of vermenigvuldigd zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur. Alhoewel deze uitgave met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze uitgave geen rechten worden ontleend.

Populaire zoekteksten: wat kan ik nu het beste met mijn spaargeld doen, heeft sparen nog zin, geld van bank af halen om lage spaar rente 2013, zonnepanelen alternatief sparen, lage spaar rente 2013.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 15-jul-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: