Mm, 1-mrt-2011

In de schijnwerper: WestlandUtrecht SpaarOnline

Een nieuwe topper in de Spaarbaak Top-5 is de SpaarOnline rekening van WestlandUtrecht Bank. Om te zien of de SpaarOnline rekening eenvoudig aan te vragen en te gebruiken is, neemt het Spaarbaak testteam de proef op de som en opent zelf een rekening. Benieuwd naar onze ervaringen? Lees dan verder...

LET OP: Dit artikel is geruime tijd geleden geschreven. De informatie in dit artikel is niet bijgewerkt aan de huidige actualiteit en kan dus verouderd zijn. WestlandUtrecht Bank is opgegaan in Nationale Nederlanden. De SpaarOnline rekening wordt niet meer als dusdanig aangeboden.

Wie, wat en waarom?
WestlandUtrecht Bank is een dochtermaatschappij van ING die verzelfstandigd is. De bank heeft een eigen bankvergunning waardoor spaartegoeden los van het tegoed bij ING gegarandeerd zijn onder het depositogarantiestelsel. Als gevolg van de staatssteun aan ING mocht deze bank in het verleden niet concurreren met hogere spaarrente, maar in februari 2011 heeft de WestlandUtrecht Bank toestemming gekregen om dit wel te kunnen. Direct daarna verhoogde de bank de spaarrente van 2,3% naar 2,5% waardoor de WestlandUtrecht SpaarOnline rekening bovenin de top-10 van spaarrekeningen zonder beperkende voorwaarden kwam. Met deze relatief hoge rente is deze rekening interessant genoeg voor spaarders en overwegen velen om ook een rekening te openen.

En/of-rekening
Wij testen een aanvraag voor een spaarrekening op naam van twee personen; een zogenaamde en/of-rekening. Uiteraard kan de SpaarOnline spaarrekening ook voor slechts één persoon worden aangevraagd. Bij een en/of-rekening kunnen beide rekeninghouders over de rekening beschikken. WestlandUtrecht stelt hierbij wel als voorwaarde dat de opgegeven tegenrekening op (exact) dezelfde namen moet staan als de aan te vragen spaarrekening. Let er bij het aanvragen op dat u voor beide rekeninghouders de legitimatiegegevens bij de hand heeft.

In de praktijk: Openen spaarrekening
Het aanvragen van de WestlandUtrecht SpaarOnline rekening gaat erg gemakkelijk. Als eerste moeten we de persoonlijke gegevens opgeven en het nummer van de tegenrekening. Een ING-rekeningnummer van 7 cijfers of minder moet hierbij vooraf worden gegaan door de hoofdletter P (bv. P1234567).
TIP: Controleer goed of alle verplichte gegevens zijn ingevuld. De knop "Volgende" kan grijs blijven na het aanpassen van informatie, waarna u even in een ander veld moet klikken om de knop weer klikbaar te maken.

In de daarop volgende pagina kunnen we de contactgegevens invoeren (adres, e-mail, telefoon). Let op: u kunt bij een en/of-rekening voor beide rekeninghouders hetzelfde e-mailadres ingeven, maar u zult dan de bevestigingsmailtjes met de gebruikersnaam en het wachtwoord voor beide personen op dat ene adres ontvangen. Makkelijker is dus om voor beide rekeninghouders een eigen e-mailadres te gebruiken.

Tenslotte geven we onze identiteitsgegevens in. Gekozen kan worden voor het paspoort of voor andere legitimatiebewijzen. Naast het nummer van het identiteitsbewijs moet ook het Burger Servicenummer (BSN) worden opgegeven. Dit nummer was voorheen bekend als SOFI-nummer en staat in het paspoort op dezelfde pagina als het documentnummer vermeld.

Bevestiging aanvraag

Na het invullen van de identiteitsgegevens worden alle aanvraaggegevens getoond en kunt u deze bevestigen. Daarna krijgt de bevestiging van uw aanvraag te zien. Naast een aanvraagnummer is daarin te lezen dat er een aantal e-mails verstuurd zullen worden. Binnen enkele minuten ontvingen we een e-mail met daarin de bevestiging van de aanvraag, vrijwel direct gevolgd door een e-mail met daarin het rekeningnummer en een e-mail met de gebruikersnaam. Bij een en/of-rekening wordt deze twee e-mails aan beide personen gezonden (mits er verschillende e-mail adressen zijn opgegeven).

Activeren
In de mail met de gebruikersnaam wordt aangegeven dat het bijbehorende wachtwoord wordt verzonden zodra de spaarrekening is geactiveerd. Om de rekening te activeren moeten we eerst een verificatiestorting overmaken van de tegenrekening naar een rekening van de WestlandUtrecht Bank onder vermelding van het gekregen rekeningnummer.
LET OP: Voor alle overboekingen geldt; u kunt alleen geld overmaken van uw opgegeven tegenrekening, dus niet van een andere bankrekening. In tegenstelling tot veel andere internet-spaarrekeningen maakt u bij deze rekening uw geld altijd over naar rekeningnummer 22.36.02.426 van de WestlandUtrecht Bank. Vergeet daarbij niet uw SpaarOnline rekeningnummer te vermelden.

Wij maakten dezelfde dag nog een klein bedrag over naar de genoemde rekening. Afhankelijk van uw bank kan het enkele dagen duren voordat de overschrijving is verwerkt. Nadat de storting is ontvangen zal de bank de aangevraagde rekening activeren.

Inloggen
Daags nadat we de identificatiestorting hebben gedaan, ontvangen we per e-mail het wachtwoord en kunnen we voor de eerste keer inloggen. Omdat het de eerste keer is, wordt eerst gevraagd om het wachtwoord te wijzigen in een zelfgekozen wachtwoord. Daarna zien we het overzichtsscherm met daarop het actuele saldo, het rentepercentage met de opgebouwde rente en de transacties van de afgelopen periode.Vanuit het overzichtsscherm kunnen we transacties uitvoeren of in meer detail de uitgevoerde transacties bekijken en onze persoonlijke instellingen wijzigen. Omdat de toegewezen gebruikersnaam niet makkelijk te onthouden is, maken we binnen persoonlijke instellingen gebruik van de mogelijkheid om de gebruikersnaam te wijzigen.

Spaargeld inleggen

Om te zien of het reguliere overschrijven naar de spaarrekening net zo snel gaat als bij de activatie, maken we nogmaals een bedrag over naar het WestlandUtrecht rekeningnummer, onder vermelding van het nummer van de spaarrekening. Volgens de website duurt het één tot drie dagen voordat een overboeking bij de bank binnenkomt. Dit hangt af van de bank met de tegenrekening. Navraag bij WestlandUtrecht leert dat de overboeking naar de centrale rekening handmatig worden verwerkt. Afhankelijk van het tijdstip van overboeken (voor- of namiddag) kan het een dag meer of minder zijn. Voor de rentebepaling geldt de datum dat het geld op de centrale rekening is bijgeschreven.

Bij onze ING-tegenrekening worden overschrijvingen in de eerstvolgende werknacht verwerkt. Stortingen gedaan op een vrijdag zijn daardoor pas op maandag verwerkt. Op maandag zien we dat de overschrijving inderdaad is uitgevoerd. De overzichtspagina toont de meest recente transacties.

Spaargeld terugboeken
Uiteraard willen we ook weten of een terugboeking naar de tegenrekening snel genoeg verwerkt wordt. Vanuit het menu "Transacties" kiezen we "Overboeken". In het overboekscherm is de tegenrekening al gekozen, dus we hoeven alleen nog het bedrag en de eventuele omschrijving in te vullen.

Na een klik op "Volgende" kunnen we de overschrijving controleren en ter bevestiging ons wachtwoord invullen. Na het verzenden van de overboekopdracht krijgen we de gelegenheid nog een overboeking in te voeren, danwel door te gaan naar het transactieoverzicht waarin we de zojuist gegeven opdracht kunnen terugzien met de markering dat het een uitstaande betaalopdracht is.

De terugboeking werd de volgende werkdag verwerkt en met dezefde boekdatum zagen we de overboeking op onze tegenrekening. Ook het terugboeken van het spaargeld gaat dus redelijk snel.

Klantenservice
Veelgestelde vragen worden op de website beantwoord. Andere vragen kunt u stellen via een contactformulier op de website of door middel van het directe telefoonnummer van de bank (020-528 28 28, ma-vr 8;30-17:30). Om te zien hoe het telefonisch contact met de bank verloopt, bellen we de klantenservice met enkele vragen. Gelukkig maakt de WestlandUtrecht Bank geen gebruik van één of ander obscuur callcenter. We krijgen direct een hulpvaardige medewerker aan de lijn, die onze vragen naar tevredenheid weet te beantwoorden.

Conclusie
Op basis van onze ervaringen kunnen we concluderen dat de WestlandUtrecht SpaarOnline Rekening eenvoudig aan te vragen is en dat de rekening kort na aanvraag te gebruiken is. De online spaarrekening is gemakkelijk in gebruik en voldoet aan onze verwachtingen. De rekening biedt een relatief hoge rente en dat is in deze magere tijden zeker een pré!

Wij vinden het een nadeel dat stortingen op de rekening moeten worden gedaan via het centrale rekeningnummer van de bank. Hierdoor is de verwerking net iets trager. Ook is het niet mogelijk om een omschrijving bij de overboeking mee te geven. Verder kan het met name bij een en/of-rekening handig zijn om met meer dan één tegenrekening te kunnen werken.

Zie ook:

  • EC: WestlandUtrecht mag spaarrente verhogen
    In verband met de staatssteun aan ING mocht de WestlandUtrecht Bank van de Europese Commissie eerder niet op rente concurreren. Omdat moederbedrijf ING de bank zelfstandiger heeft gemaakt is dit verbod onlangs opgeheven en kon WestlandUtrecht de spaarrente verhogen.
  • Rubriek: In de schijnwerper
    In deze rubriek worden producten die voor spaarders interessant zijn nader belicht. Het kan hierbij gaan om producten van banken zoals spaarrekeningen en deposito's, maar ook om andere interessante producten. Lees verder om te zien wat onze ervaring is met de betreffende producten.

© 2005-2024 Spaarbaak. Niets uit deze uitgave mag worden gepubliceerd of vermenigvuldigd zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur. Alhoewel deze uitgave met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze uitgave geen rechten worden ontleend.

Populaire zoekteksten: westland utrecht, westlandutrecht spaaronline, WestlandUtrecht, testing, Westland Utrecht SpaarOnline.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 12-jul-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: