Mm, 20-feb-2010

In de schijnwerper: Aegon Eigen stijl Sparen

Aegon heeft onlangs een nieuwe spaarrekening geïntroduceerd en noemt het zelf "de nieuwe manier van sparen". Omdat er ook een hoge rente wordt geboden wil Spaarbaak er het fijne van weten en hebben we zelf een rekening geopend. Onze ervaringen? Lees verder...

LET OP: Dit artikel is geruime tijd geleden geschreven. De informatie in dit artikel is niet bijgewerkt aan de huidige actualiteit en kan dus verouderd zijn.

Hoge rente
Op peildatum 20 februari 2010 was de rente minimaal 2,4% en maximaal 3,4%. Dat is niet alleen bijzonder omdat de rekening met 2,4% een prima positie in de ranglijst heeft, maar ook omdat een normale spaarrekening maar één rentepercentage kent. Wat is hier aan de hand?

Nieuwe manier van sparen?
Aegon Eigen stijl Sparen wijkt af van andere spaarrekeningen omdat binnen de spaarrekening meerdere spaarpotten kunnen worden aangemaakt. De spaarder kan zelf spaardoelen bepalen en voor elk doel een spaarpot aanmaken. Elke spaarpot kan een eigen naam krijgen en er kan een bijpassende foto worden gekozen. Maar nog interessanter is dat men voor elke spaarpot zelf extra rente bovenop de basisrente kan realiseren. Dit wordt gedaan door voor de spaarpot zogenaamde spaarafspraken in te stellen. Extra rente wordt geboden indien er bijvoorbeeld maandelijks een bedrag wordt ingelegd, of indien men een minimum spaarbedrag aanhoudt. Zo kan men tot 1 procent extra rente verdienen en dat is altijd interessant!

In de praktijk: openen

Het Spaarbaak testteam heeft de proef op de som genomen door zelf een Aegon Eigen stijl rekening te openen. Uiteraard gaan we niet over één nacht ijs en hebben we eerst de brochure gelezen. Ook is er een informatieve video om te bekijken. Het ziet er allemaal prima uit, dus besluiten we verder te gaan. We gaan naar de Aegon Eigen stijl aanmeldpagina. Het openen van een nieuwe rekening blijkt vrij eenvoudig.

Als eerste stap wordt een aantal gegevens gevraagd. Dit zijn de gebruikelijke naam- en adresgegevens en persoonlijke gegevens als geboortedatum, nationaliteit en burgerservicenummer. Opvallend genoeg mag men tot vijf tegenrekeningen opgeven. Bij veel spaarrekeningen is dat er maar één. Tevens kan men een tweede rekeninghouder opgeven. Direct na het invullen wordt er een rekeningnummer gereserveerd en wordt het vooringevulde openingsformulier getoond dat we kunnen afdrukken en ondertekenen om het vervolgens portvrij naar Aegon te kunnen sturen.

In de praktijk: bevestiging
Na zondags de aanvraag te hebben ingediend, ontvangen we op maandag de bevestiging per e-mail. Ondertussen hebben we ook het openingsformulier opgestuurd. In de bevestiging worden we hartelijk welkom geheten en wordt ons rekeningnummer nogmaals bevestigd. Op duidelijke wijze wordt aangegeven wat de vervolgstappen zijn en hoe we binnenkort de rekening kunnen gebruiken. Bij de mail zijn PDF documenten gevoegd voor de voorwaarden, een handleiding en meer informatie over spaarafspraken.

Indien we een Aegon RenteRekening, E-Rekening, SpaarComfort of SpaarGemak rekening hebben, dan kunnen we deze overzetten naar de nieuwe Eigen stijl rekening. Indien we al een gebruikersnaam en wachtwoord voor een Aegon rekening hebben, dan kunnen we direct inloggen en spaarpotten aanmaken. Omdat dat niet het geval is moeten we wachten tot Aegon ons openingsformulier heeft ontvangen en verwerkt en we per post ons wachtwoord ontvangen. In de tussentijd kunnen we alvast onze identiteit bevestigen door van onze tegenrekening een eerste bedrag over te maken naar het gekregen rekeningnummer.

Daags na het overmaken ontvangen we op dinsdag bericht dat onze identificatie bij AEGON Bank N.V. heeft plaatsgevonden. Op woensdag ontvangen we een e-mail betreffende onze eerste storting: "U heeft op uw AEGON Eigen stijl Sparen een storting gedaan. Omdat de omschrijving van die storting niet gelijk is aan de naam van een van uw spaarpotten, hebben wij het bedrag bijgeschreven in uw basisspaarpot." Met de omschrijving kunnen we dus direct bepalen in welke spaarpot een storting terecht komt. Handig!

In de praktijk: inloggen

Vier dagen na het openen van de rekening ontvangen we een e-mail met daarin het te gebruiken internetadres en onze gebruikersnaam. Het wachtwoord wordt per reguliere post verzonden en zes dagen na het openen ontvangen we de brief van Aegon. De eerste keer dat we inloggen moeten we eerst aangeven dat we akkoord gaan met de voorwaarden en moeten we een nieuw wachtwoord ingeven. Na het inloggen zien we het overzicht met de basisspaarpot voorzien van de eerste storting.

In de praktijk: spaarpot toevoegen
Het openen van een nieuwe spaarpot is zo gedaan. We kunnen zelf de naam ingeven en een bijpassende foto kiezen uit een door Aegon gemaakte selectie. Helaas kunnen we geen eigen foto's uploaden. Met eenvoudig te bedienen schuifregelaars kunnen we de gewenste spaarafspraken instellen die bepalend zijn voor de rente.

We kunnen per spaarpot spaardoelen ingeven (bijvoorbeeld dat we over een jaar 100 euro willen hebben gespaard) en kiezen of en op welke momenten we per SMS of per e-mail bericht willen krijgen van bijvoorbeeld het halen van het doel of de ontvangst van rente of van een storting. Na bevestiging wordt de nieuwe spaarpot direct in het overzicht opgenomen. Het opheffen van een spaarpot is overigens ook een fluitje van een cent. Bij de opheffing kan worden aangegeven waar het saldo naartoe moet en een paar muisklikken later is de spaarpot verwijderd.

In de praktijk: geld overboeken

Geld overmaken van de ene naar de andere spaarpot is zo gedaan. In het overboekformulier geven we het bedrag en de bestemming in en na bevestiging wordt het bedrag direct overgezet. We zijn benieuwd naar de overige mogelijkheden en dus storten we nog een bedrag in de nieuwe spaarpot zodat we wat beter uit de voeten kunnen. Omdat we het geld op zaterdag via Mijn ING van onze betaalrekening overmaken, duurt het tot de volgende werkdag totdat het bedrag er staat. Maar, dankzij de Eigen Stijl berichtenservice krijgen we direct een e-mail zodra we weer verder kunnen.

In de praktijk: spaarafspraken
Nadat het nieuwe bedrag op de rekening is gezet hebben we een nieuwe spaarpot geopend waar we een hoge rente op willen hebben. Om dit te bereiken stellen we een minimumsaldo in en spreken we ook af dat we maandelijks het saldo zullen verhogen. Met deze afspraken is maximaal 0,50% extra rente te behalen. Let wel: dit geldt bij relatief hoge bedragen. Bij lagere bedragen is de rentetoename weliswaar lager, maar nog steeds interessant. Bijvoorbeeld bij een minimum saldo van 10.000 euro en een maandelijkse toename van 100,- euro bedraagt de extra rente 0,12+0,18=0,30%. Samen met de basisrente van 2,4% (peildatum 20 februari) komt de te ontvangen rente daarmee op 2,7% en dat is helemaal niet slecht! Indien we ook nog opnamekosten zouden instellen, dan valt maximaal 0,50% extra te behalen. Maar let op: dit is alleen kostendekkend indien u het geld +/- twee jaar laat staan.

Tijdens het opgeven van de spaarafspraken kan men kiezen voor automatische incasso of voor zelf overmaken. Een automatische incasso kan met name handig zijn voor de maandelijkse toename, maar men kan dit natuurlijk ook als periodieke opdracht opgeven bij de bank waar het geld vandaan komt.

Conclusie
De Aegon Eigen stijl spaarrekening is een handige spaarrekening die inderdaad een aantal nieuwe mogelijkheden brengt. Het meest handig vinden wij het gebruik van de spaarpotten en de mogelijkheid om hier door middel van de omschrijving geld in te storten. Benoeming tot "de nieuwe manier van sparen" is misschien overdreven, maar zolang Aegon de rente hoog in de ranglijst houdt, kunnen wij deze spaarrekening toch van harte aanbevelen.

© 2005-2024 Spaarbaak. Niets uit deze uitgave mag worden gepubliceerd of vermenigvuldigd zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur. Alhoewel deze uitgave met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze uitgave geen rechten worden ontleend.

Populaire zoekteksten: aegon eigen stijl sparen, aegon eigen stijl sparen ervaringen, eigen stijl sparen, eigen stijl sparen aegon, aegon eigen stijl.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 12-jul-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: