CBS, 8-apr-2010

Dure benzine verhoogt inflatie in maart

De inflatie is in maart 2010 uitgekomen op 1,0 procent. Dit is 0,2 procentpunt hoger dan in februari.

Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Inflatie in maart omhoog door prijsstijging benzine
De stijging van de inflatie kwam vooral door de prijsontwikkeling van benzine. Benzine werd in maart duurder, waardoor de prijs nu 17 procent hoger is dan in maart 2009. In februari was de benzineprijs nog 13 procent hoger dan een jaar eerder. Benzine is na september 2008 niet zo duur geweest.

Groenteprijzen stegen in maart als gevolg van de strenge winter. Dit had een licht verhogend effect op de inflatie.

Nederlandse inflatie verder onder de eurozone
De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) steeg naar 0,7 procent. Volgens de raming van Eurostat is de inflatie van de eurozone in maart 1,5 procent. Het verschil tussen de inflatie in Nederland en de eurozone is de afgelopen maanden gegroeid doordat de prijs van gas, elektriciteit en verwarming in Nederland niet direct reageert op de stijgende olieprijzen. In veel andere landen van de eurozone is dit wel het geval.

Lees deze PDF voor het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Bron: cbs.nl

Zie ook:

  • Dossier: Inflatie
    Inflatie zorgt ervoor dat het geld minder waard wordt. Voor mensen met spaargeld is inflatie een zorg, voor mensen met schulden is inflatie een zegen. In dit dossier is alle informatie over inflatie verzameld.

Meer nieuws:

Populaire zoekteksten: testing, prijsstijging benzine, prijsstijging benzine 1 januari 2011 belasting, prijsstijging benzine 2011, prijsstijging benzine nederland 8 maart 2011.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 25-jun-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: